Fogyókúrás ételekről, tippek reggelire, ebédre és vacsorára

Túlsúlyról, elhízásról, BMI kiszámításról:

A Földön több, mint 7 milliárd ember él jelenleg, közülük pedig megközelítőleg 2 milliárd túlsúlyosként, 800 millió pedig kövérként. Magyarországi lakosság 2/3 része elhízott. A legegyszerűbben BMI-kalkulátor segítségével lehet kiszámolni, hogy a jelenlegi testtömegünkkel melyik kategóriába sorolható. A számítás pedig a következő: A kilogrammban mért súlyodat elosztod a méterben mért magasságod négyzetével. Ha a kapott érték 19-25 között van, akkor rendben van, ha 25-30 közé esik akkor túlsúlyról van szó, ha 30 fölött pedig elhízásról.

Mennyiség és minőség elve:

Konkrét fogyókúrás ételek nem léteznek. A fogyás 80%-ban a táplálkozáson múlik, a maradék 20% pedig a testmozgástól függ. A fogyást elősegíthetjük megfelelő minőségű és mennyiségű étellel. Érdemes elkerülni a mesterséges készítményeket, amelyek néhány nap vagy hét alatt kecsegtetnek minket eredményekkel. Ezek általában a szervezetünkre nézve nincsenek jó hatással. A fogyókúra lényege a mértékletesség. Az akaraterőn és a kitartáson múlik. Amint elértük a kívánt súlyt nem szabad teljesen felhagyni az odafigyeléssel, továbbra is szükséges odafigyelni a bevitt ételekre.

Fogyókúra alatt ajánlott ételek reggelire, ebédre és vacsorára:

Kifejezetten ajánlott a tojás, burgonya, joghurt, túró, húsok, teljes kiőrlésű kenyerek, piros bogyós gyümölcsök, rizs és a zab fogyasztása. Ezeket az alapanyagokat egymással is lehet fogyasztani, de külön-külön is. Ki lehet számolni, hogy mennyi kcal-t tartalmaz egy adag és aszerint étkezni. Fogyókúrás reggeliként ajánlott zabot, tojást, teljes kiőrlésű kenyeret, rostban gazdag ételeket fogyasztani, mert ezek hosszabb időre képesek telíteni minket. Ebédre érdemes például tárkonyos ragulevest, diétás salátát, csirkecombot spárgával vagy brokkolival, vega lasagnet, cukkinit rakott kelt fogyasztani. Vacsorára pedig diétás pizzát, brokkolis tonhalsalátát, rakott padlizsánt bátran fogyaszthatunk, de figyelni kell a mennyiségre.

Fogyókúra alatti nassolásról:

Jó hír azonban, hogy nassolni fogyókúra alatt is lehet. Az fontos, hogy a csokoládékat, a cukros süteményeket, gyors kajákat kerüljük el. Viszont gyümölcsöket, magvakat, müzliszeletet, zabpehelykekszeket fogyaszthatunk két étkezés között.

Fogyókúra lényegéről:

A fogyókúra nem a koplalásról, hanem az egészséges, minőségi ételek fogyasztásáról kell, hogy szóljon. Ha odafigyelünk a mennyiségre is és nem viszünk be a szükségesnél több ételt, akkor elérhetjük a kitűzött célt és fogyást.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!