A 15 legfontosabb ásványi anyag a szervezetünknek

Az ásványi anyagok fontosságát mutatja az is, hogy míg a szervezet néhány vitamint képes maga is előállítani, ásványi anyagokat nem tud előállítani, ezért ezeket táplálékkal kell beszereznie. Manapság a legtöbb ember tudja, milyen fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminoknak nincs jótékony hatása.

Az egészséges test, kiegyensúlyozott test. Nem csak egy tápanyag tartja működésben a rendszert, hanem mindennek az egyensúlya, ami fontos, és ennek az egyensúlynak a megőrzése. (…) Ezt az egyensúlyt a legjobban a kiegyensúlyozott étrenddel lehet megtartani. Az egészséges táplálkozás fenntartásában is segíthet, ha sokat mozog, kerüli az alkoholt és a dohányzást, és kezeli a stresszt.

Az ásványi anyagok

Az ásványi anyagokat két csoportra oszthatjuk. A fémeket, a szerves vegyületeket, a kalciumot és vasat stb. tartalmazó elemeket makroelemnek nevezzük, mivel azok a szervezetünkben bevitt táplálékok (tömege 5%nál nagyobb része) legfeljebb 1%-ban fordulnak elő. Az ásványi anyagokat koncentrációjukat tekintve is lehetnek nagyobb és kisebb mennyiségben. Ilyen szerkezetű elemekre az alacsonyabb koncentrációjú vízben oldhatatlan elemek jellemzőek.

Amikor az ásványi anyagok és a vitaminok együtt működnek, rengeteg jótékony hatást biztosítanak a szervezet számára. Sajnos, ha valamelyik hiányzik, előfordulhat, hogy szervezete nem működik a legjobb formában.

A makroelemek

FOSZFOR

Minden felnőtt teste körülbelül 600-700 g foszfort tartalmaz szerves és szervetlen formában. A fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere fontos része. A foszfor körülbelül 80-85%-a a csontokban és a fogakban van, hogy megerősítse azokat. Az idegrendszer működéséhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez is szükséges. A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható kis vagy nagy mennyiségben (kb. 1-10%). Napi szükséglet: körülbelül 620 mg

KLÓR

Ez az ásványi anyag nyomokban megtalálható az emberi szervezetben, és kulcsszerepet játszik számos rendszerben, például az emésztőrendszerben és az elektrolit-egyensúlyban. Valójában a legtöbb konyhasóból származik. A szervezet anyagcseréje is termeli, bár táplálékkal történő bevitele továbbra is szükséges. Amellett, hogy a konyhasó kulcsfontosságú összetevője, hozzájárul az elektrolit-egyensúly fenntartásához.

KALCIUM

A kalcium egy ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik számos alapvető testfunkcióban. A kalcium a csontokban és a fogakban koncentrálódik, de megtalálható a test összes sejtjében is. Hozzájárul az idegsejtek normál működésének fenntartásához, hozzájárul az izomösszehúzódáshoz és segíti a véralvadást. Megfelelő étrendi kalcium szükséges az erős csontok felépítéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez – egy olyan állapothoz, amikor a csontok gyengébbek lesznek, és nagyobb valószínűséggel törnek el a korábbinál kisebb behatásoktól. Tanulmányok kimutatták, hogy az átlagosnál kevesebb kalciumot fogyasztó embereknél nagyobb arányban fordulnak elő csontritkuláshoz kapcsolódó törések későbbi életük során.

KÁLIUM

Az embereknek körülbelül 150 mg káliumra van szükségük naponta. A káliumbevitel átlagos mennyisége 2-3g között van, ami kielégíti a szervezet szükségleteit. Valójában minden élelmiszer tartalmaz káliumot, de a növényi eredetű ételeket nagyobb arányban fogyasztják, mint a nátriumot (ami jót tesz az egészségnek).

MAGNÉZIUM

A magnézium fontos az egészséges ideg- és immunrendszer, az izom- és kötőszövet megfelelő működéséhez, valamint a hormonháztartáshoz. A felnőtt emberi szervezet körülbelül 20-28 gramm magnéziumot tartalmaz, amelynek fele a csontokban, másik fele az intracelluláris folyadékban található. Szerepe magában foglalja az idegek és izmok működését, valamint számos, a szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcserében részt vevő enzimet. Az étkezésből származó napi ajánlott bevitel 300 mg legyen.

NÁTRIUM

Felnőtteknél körülbelül 80-95 g nátrium található. Körülbelül 60-65%-a pótolható a test vizes részeiben, a többi szilárd formában, csontokban és inakban. Ez a fizikai munka és a magasabb hőmérséklet során elveszhet. Ebben az esetben nem kell aggódnia, mert az élelmiszeripar gyártási folyamatai során jelentős mennyiségű só kerül a különböző termékekbe, valamint a bevett főzési technikák, valamint a diétás szokások betartása miatt.

A mikroelemek

CINK

Az agyon kívül a szervezetnek sok más funkcióhoz is szüksége van cinkre. Többek között fontos szerepet játszik az interferon – a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben használt molekula – termelésében. A cinket a vérsejtek és a kollagén is tartalmazza, egy rostos fehérje, amely az összes szövet és szerv körülbelül 30 százalékát teszi ki, beleértve a bőrt, a csontokat, a porcokat és az ínakat.

FLOUR

A szervezet fluoridot használ a fogszuvasodás és a fogszuvasodás elleni védelem érdekében. A szervezetben lévő fluorid körülbelül 95 százaléka a csontokban és a fogakban raktározódik. Változatos étrenddel (például hal, kukorica, kapor, petrezselyem) elegendő fluoridhoz jut. A leggyakoribb fluorforrás a zöld leveles zöldségekben és gyümölcsökben található, így ezek bőséges fogyasztása segíthet megőrizni fogait!

JÓD

A szervezet jódtartalma 15-20 mg, melynek 70-80%-a a pajzsmirigyben található, mivel a jód a pajzsmirigyhormonok szerves összetevője, és szabályozza az anyagcsere- és növekedési folyamatokat, kölcsönhatásba lép az idegrendszerrel és közvetve hat a vérre. keringés. Jodine-ban gazdag tenger gyümölcsei, például tonhal és garnélarák, jódinál só. Napi szükséglet: 0,15 mg

KRÓM

A króm, a szervezet legfontosabb ásványi anyaga, segíti a normál inzulintermelést és támogatja a szénhidrát-anyagcserét. Bár sok minden még ismeretlen, a tudósok úgy vélik, hogy az étrendi króm segíthet megelőzni a cukorbetegséget és javíthatja az anyagcsere-funkciókat. A króm megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, húsokban, halban és tejtermékekben. Az optimális napi adagot nem határozták meg; azonban a karbantartáshoz általában napi 50-200 mikrogramm javasolt

MANGÁN

Szervezetünk 12-20 mg mangánt tartalmaz, mely vegyes étrendben is megtalálható. Nincs mangánhiány, ha vegyes étrendet táplálunk. Csak 3-4%-ban szívódik fel a szervezetben. Mangánban gazdag élelmiszerek: teljes kiőrlésű gabonák és termékeik, mandula, mogyoró, dió és brazil dió, kakaóbab, tealevél és fehér kenyér.

MOLIBDÉN

A molibdén egy nyomelem, amely kis mennyiségben van jelen a szervezetben. Húsokban, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban található. A molibdén hiánya enyhe pszichés zavarokat (idegesség) és súlyosabb neurológiai problémákat, például látásvesztést okozhat. A csecsemőknek körülbelül 30-250 mikrogrammra van szükségük naponta, míg a gyermekeknek 250-500 mikrogrammra, a felnőtteknek pedig 400 mikrogrammra van szükségük naponta.

RÉZ

A szervezetnek rézre van szüksége. Rezet kaphat olyan élelmiszerekből, mint a dió, a leveles zöld zöldségek, a kagyló és néhány bab. A véráramban is megtalálható, ahol szükség van rá a megfelelő sejtnövekedéshez és -működéshez, beleértve a bőrt és a hajat is, amelyek kevésbé tűnnek pirospozsgásnak, mint egy mangánhiányos embernél.

SZELÉN

A szelén szorosan kapcsolódik az E-vitaminhoz, ezért antioxidánsként működik, megköti a szabad gyököket és megakadályozza a rák kialakulását. Szerepet játszik a nehézfémek, például az arzén, a kadmium és a higany eltávolításában is. Az alacsony szelénszint hozzájárul a szívbetegségek magas kockázatához. Szervezetünk körülbelül 6 milligramm szelént tartalmaz, ami a legmagasabb a májban, de más szövetekben is megtalálható. A tenger gyümölcsei jó szelénforrás, a marhamáj, a vese, a halikra (tőkehal, lazac), a friss tonhal, a teljes kiőrlésű kenyerek a lenmagolajat és a dióféléket a megfelelő mennyiségnél többet biztosítanak.

VAS

A vas rendkívül fontos az emberi szervezet számára. Az alacsony vasszint vörösvértest-hiányhoz vezet, ami vérszegénység tüneteit, köztük fáradtságot és szívdobogásérzést okoz. Vaspótlásra lehet szükség azoknak az embereknek, akiknek étrendje nem biztosítja megfelelően ezt a tápanyagot, például vegetáriánusok és vegánok. A vasszint csökkenthető kávé és tea fogyasztásával. A férfiak vérszintje átlagosan 3 gramm, a nőké pedig 2,3 gramm. A tüdő a szervezet egyik legfontosabb szerve, mert a belélegzett levegőből oxigént vesz fel a véráramba, hogy segítsen túlélni!

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!