Alapvető vitaminok a Nők számára

A női és a férfi szervezetnek különböző vitamin szükségletei vannak, valamint bizonyos gyógynövények másképp hatnak, vagy éppen kimondottan a női szervezetnek hasznosak. A nők életében az egészség, a szépség, az egészséges szépség fenntartása, a menstruációs ciklusok, a terhesség, a menopauza, a csontritkulás megelőzése és számtalan egyéb terület speciális odafigyelést igényel.

A tudatos, a lehető legegészségesebb táplálkozás mellet is érezhetjük úgy, hogy nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezetünk. Öt alapvető vitaminra, ásványi anyagra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a szív, a keringési rendszer és az emésztőrendszer megfelelően működjön: kalcium, vas, folsav, E-vitamin, kálium

Öt alapvető vitamin:

  • Kalcium (D-vitamin) : egészséges csontozat kialakulásában játszik nagy szerepet, azonban nem elegendő akkor elkezdeni szedését, amikor már csökken a csontban lévő kalcium mennyisége és fájdalmat tapasztalunk, érdemes már akár 18 éves korban elkezdeni szedését 1000 mg/nap, 35 éves kor felett pedig 1200 mg-ra lenne szükség naponta.
  • Vas: a vér megfelelő áramlását biztosítja, valamint a szervezet működéséhez szükséges oxigénellátásért felelős. A vashiányos nők fáradékonyak, sápadtak, vérszegények, szemük karikás, tehát nem keltik egészséges nő benyomását. A nőknek sokkal több vasra van szükségük, mint a férfiaknak, hiszen a menstruáció során történő vérveszteséggel együtt sok vas is távozik a szervezetből.
  • Folsav: ez a B-vitamin fajta a terhes nők számára a legfontosabb, ugyanis elengedhetetlen a magzat fejlődéséhez.
  • E-vitamin: az egyik legjobb immunerősítő vitamin, amely nagy védelmet nyújthat a szívproblémák ellen. Kortól függetlenül napi 20 mg-ra van szüksége a szervezetnek.
  • Kálium: szintén a megfelelő szívműködésnél játszik fontos szerepet, valamint a vérnyomás normalizálásában. Kálium hiány esetében a szívizmok elernyednek, valamint szívritmuszavart okozhat.

Ezeken az alapvető vitaminokon túl a nők számára kimondottan hasznos vitaminok, a szervezet, a bőr optimális működéséhez:

  • A-vitamin: ez a vitamin a bőrért, a szemekért, izmokért felelős. Megtalálhatjuk élénk színű zöldségekben pl: paprika, tök, valamint a tojásban is.
  • B-vitamin: ha nincs elegendő a szervezetben memória problémát, depressziót, vérszegénységet tapasztalhatunk. Előzzük meg azzal, hogy elegendő halat, tojást, gabonát fogyasztunk.