A harmadik generációs antihisztaminok az allergia ellen

Ha allergiás vagy, fontos megérteni a különbséget az antihisztaminok és a dekongesztánsok között. Az antihisztaminok másképpen hatnak, mint a dekongesztáns tabletták. Simaizom-összehúzódást okoznak, és blokkolják a hisztamin receptorokat. 

Vessünk egy pillantást az allergia jeleire, mi váltja ki őket, és hogyan segítenek az egyes gyógyszerek kezelésében!

Eltérők a tünetek és a hatóanyagok is!

Fontos tudni, hogy a különböző típusú allergia kezelések nem mindig felcserélhetők. Az egyes termékek életkortól függően eltérően működnek, de vannak más egészségügyi problémák is, amelyek befolyásolhatják a választást, például, ha rendszeresen szeded a felírt gyógyszereket, vagy ha éppen más fizikai állapotod van. Ezenkívül az antihisztamin tabletták különböző összetevőket tartalmazhatnak, és az orvos választhatja ki a legjobb kezelést a páciensek által jelzett tünetek alapján.

Milyen különböző mellékhatások jelentkezhetnek?

A 21. század eleje óta jelentős fejlődésnek lehetünk tanúi az antihisztaminok terén. Az első generációs termékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek csak rövid ideig hatnak, és két-három óránként adták be őket. A második generációs antihisztaminok még hosszabb ideig fejtik ki hatásukat, de gyakran alacsony dózisban alkalmazzák őket, és a nap folyamán szükség szerint gyakran bevehetők. A harmadik generációs antihisztaminok nem okoznak fáradtságot és nem zavarja az alkoholfogyasztás.

Fontos szempont, hogy akkor is szedjük, amikor már nincs tünetünk!

A harmadik generációs antihisztamin gyógyszer enyhíti az allergiás reakciókat, ha a pollenszám alacsony. A tünetek gyors enyhülésére számíthatsz, és idővel csökkenniük kell, illetve teljesen el is kell tűnniük. Ezeknek a gyógyszereknek a hatása csak a szedésük alatt érezhető, ezért fontos, hogy akkor is folytasd a szedést, ha tüneteid már elmúltak.

Kinek ajánlott a harmadik generációs antihisztamin?

Nem minden esetben szedhetők, így mindenképpen érdemes konzultálni orvossal, ha az alábbiak esetleg felmerülnek:

  • kisgyermekek
  • más gyógyszerek szedése mellett
  • egyéb betegség is van: szív-, máj-, vesebetegség, epilepszia
  • terhesség és szoptatás alatt nem szedhető!

Az allergiás reakciók kezelésére első generációs antihisztaminokat is alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek hatékonyak lehetnek az allergiás tünetek, például a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés enyhítésére.

Az allergiás reakciók során a test túlzott mennyiségű hisztamint szabadít fel, ami az allergiás tünetekért felelős. Az első generációs antihisztaminok blokkolják a hisztamin hatását, így segítik a tünetek enyhítését.

Ezek a gyógyszerek hatékonyak lehetnek például rovarcsípések miatt jelentkező viszketés vagy a csalánkiütés kezelésére is. Az első generációs készítmények hatásossága azonban gyakran jár mellékhatásokkal, például álmossággal, ezért fontos, hogy ne alkohol fogyasztása mellett használjuk őket, mivel az alkohol fokozhatja az álmosságot.

Ha a betegnél allergiás reakció lép fel, és tünetei közé tartozik például tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, érdemes konzultálni az orvosával, hogy megfelelő antihisztamin készítményt javasoljon a tünetek kezelésére. Fontos megemlíteni az orvosnak, ha a betegnél allergiás reakció esetén jelentkeznek, mivel az orvos megfelelő diagnózist tehet és az adott esetnek megfelelő kezelést javasolhat.