Alig ismert gyógyító hatású tengeri növény, vagyis a barna alga és jótékony hatásai

A barna algáról először az akváriumok üvegén megjelenő zöldes, barnás színű leülepedett „kosz” juthat eszünkbe. Ezen kívül, amit kevesen gondolnánk az az, hogy ugyan úgy, mint sok másik növény, gyógyító és jótékony hatással van az emberi szervezetre. Magyarországon még nem annyira terjedt el a barna algának fogyasztásának a fontossága, pedig kifejezetten ajánlott lenne a jód tartalma miatt.

Hogy mi is az a barna alga?

A köznyelvben barna alga, vagy tengeri hínárként ismert Ascophyllum Nodosum – amely Norvégia, Grönland és Írország körüli tengerekben őshonos – egészséges, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag kiegészítő, több mint 50 ásványi anyag gazdag forrása. Segíti az anyagcserét, emellett kiemelkedő jód és káliumtartalma miatt jótékony hatással bír szívbetegségek esetén. Támogatja a körmünk, hajunk, bőrünk egészségét, segít fenntartani megfelelő állapotát, és szedése esetén javíthatunk a jelenlegi helyzetén. Különösen jó hír a reflux betegséggel küzdő embereknek és a gyomorsav túltengéssel küzdőknek, hogy mérséklő hatással bír. Emellett támogatja az immunrendszer megfelelő működését, az emésztés elősegíti és a táplálék megfelelő felszívódásában is részt vesz. A fogyni vágyó emberek számára egy újabb kedvező hatása említhető meg, mert a testsúlycsökkentést elősegíti. Emellett a szellemi és testi frissesség, gyorsabb reakcióképesség elősegítéséhez is hozzájárul. Az immunrendszer számára előnyös. Segít megóvni testünket radioaktív elemektől és különféle méreganyagoktól.

A szerves jódról:

Egy felnőtt ember szervezetében normális esetben körülbelül 15-20 mg jód van jelen. A szervezet megfelelő jódtartalma létfontosságú, ugyanis a jódhiány csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet. A jód a pajzsmirigy-hormonok egyik alkotóeleme, a pajzsmirigy pedig kulcsfontosságú a testünkben lezajló immunfolyamatokban is. A jód pótlása elengedhetetlen pajzsmirigy-alulműködés esetén. A pajzsmirigy szabályozza a sejtek anyagcseréjét. A jód hiánya a pajzsmirigy hypo funkcióját okozhatja a testünkben, lassabb anyagcserét és fáradékonyságot idézhet elő. A jód szükséges az agy megfelelő működéséhez, az optimális szellemi funkciók fenntartásához is. Hazánkban a jódhiány különösen komoly probléma, mivel jóval kevesebb tengeri ételt fogyasztunk, mint azokban az országokban, amelyek tengerrel, óceánokkal vannak körülvéve.

Összegezve, a barna alga fogyasztása ajánlott, mert a benne lévő jód a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges.