Alig ismert gyógyító hatású tengeri növény, vagyis a barna alga és jótékony hatásai

A barna algáról először az akváriumok üvegén megjelenő zöldes, barnás színű leülepedett „kosz” juthat eszünkbe. Ezen kívül, amit kevesen gondolnánk az az, hogy ugyan úgy, mint sok másik növény, gyógyító és jótékony hatással van az emberi szervezetre. Magyarországon még nem annyira terjedt el a barna algának fogyasztásának a fontossága, pedig kifejezetten ajánlott lenne a jód tartalma miatt.

Hogy miért is jó a barna alga hatása?

A köznyelvben barna alga, vagy tengeri hínárként ismert Ascophyllum Nodosum – amely Norvégia, Grönland és Írország körüli tengerekben őshonos – egészséges, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag kiegészítő, több mint 50 ásványi anyag gazdag forrása. Segíti az anyagcserét, emellett kiemelkedő jód és káliumtartalma miatt jótékony hatással bír szívbetegségek esetén. Támogatja a körmünk, hajunk, bőrünk egészségét, segít fenntartani megfelelő állapotát, és szedése esetén javíthatunk a jelenlegi helyzetén. Különösen jó hír a reflux betegséggel küzdő embereknek és a gyomorsav túltengéssel küzdőknek, hogy mérséklő hatással bír. Emellett támogatja az immunrendszer megfelelő működését, az emésztés elősegíti és a táplálék megfelelő felszívódásában is részt vesz. A fogyni vágyó emberek számára egy újabb kedvező hatása említhető meg, mert a testsúlycsökkentést elősegíti. Emellett a szellemi és testi frissesség, gyorsabb reakcióképesség elősegítéséhez is hozzájárul. Az immunrendszer számára előnyös. Segít megóvni testünket radioaktív elemektől és különféle méreganyagoktól.

A szerves jódról:

Egy felnőtt ember szervezetében normális esetben körülbelül 15-20 mg jód van jelen. A szervezet megfelelő jódtartalma létfontosságú, ugyanis a jódhiány csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet. A jód a pajzsmirigy-hormonok egyik alkotóeleme, a pajzsmirigy pedig kulcsfontosságú a testünkben lezajló immunfolyamatokban is. A gyógyító jód pótlása elengedhetetlen pajzsmirigy-alulműködés esetén. A pajzsmirigy szabályozza a sejtek anyagcseréjét. A gyógyító jód hiánya a pajzsmirigy hypo funkcióját okozhatja a testünkben, lassabb anyagcserét és fáradékonyságot idézhet elő. A jód szükséges az agy megfelelő működéséhez, az optimális szellemi funkciók fenntartásához is. Hazánkban a jódhiány különösen komoly probléma, mivel jóval kevesebb tengeri ételt fogyasztunk, mint azokban az országokban, amelyek tengerrel, óceánokkal vannak körülvéve.

A jódhiány világméretű járvánnyá vált, ami két okra vezethető. Egyrészt az étrend kiegészítők, például a spirulina alga és az esszenciális zsírsav hiánya hozzájárulhat ehhez a problémához. Másrészt sokan nem fogyasztanak elég jódozott sót, amely a szervezet számára fontos jódforrás lehet.

A jódozott só, valamint a természetes gyógymódokként használt jódot tartalmazó étrend-kiegészítők is lehetnek jó megoldások a jódhiány kezelésére. Fontos megérteni, hogy a jódnak kiemelkedő szerepe van a szervezet számára, és nem csak a pajzsmirigybetegeknek fontos a megfelelő jódbevitel.

A méh mell és a petefészek egészsége szempontjából is fontos a megfelelő jódellátottság. A jódozott só és a jódot tartalmazó étrend-kiegészítők szerves részét képezhetik az egészséges életmódnak, és hozzájárulhatnak a jódhiány világméretű járvánnyá válásának megelőzéséhez.

Emlékezzünk arra, hogy a jódozott só és az étrend-kiegészítők nemcsak a jódhiány kezelésére, hanem az általános egészség fenntartására is hasznosak lehetnek. Fontos azonban az egyensúly és a mértékletesség, és javasolt orvosi tanácsot kérni, különösen ha valaki jódhiánnyal vagy pajzsmirigyproblémával küzd.

Összegezve, a barna alga hatása miatt, fogyasztása ajánlott, mert a benne lévő jód a szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!