Biotin, mint szépségvitamin

Az egészséges körmök nem csak szépek, de védik ujjainkat is. Körömünk egészségének megőrzése érdekében oda kell figyelnünk a táplálkozásra! A biotin nélkülözhetetlen számos fontos enzimreakcióhoz a szervezetben, beleértve a zsírsavszintézist, a fehérjeszintézist és a glükóz szabályozását. Elegendő biotin hiányában a hiány számos tünete alakulhat ki, beleértve a hajhullást, a bőrproblémákat és az inzulinrezisztenciát.

A biotin az egyik alapvető tápanyag, amely segíti a szervezetet az energiatermelésben. Segíti a sejtek növekedését és a zsírok és cukrok energiatermelését is. A biotin az egészséges bőr, haj és köröm szempontjából is fontos, mert elősegíti az új sejtek növekedését.

A hiányállapot tünetei a következők lehetnek:

  • Bőrgyulladás
  • Hajhullás
  • Étvágytalanság
  • Hányinger
  • Ritkán depresszió 
  • Az immunrendszer legyengül.

Ezekben az élelmiszerekben található meg a biotin

A B7-vitamin vagy a biotin számos élelmiszerben megtalálható. A tojás és a tejtermékek gazdagok biotinban, akárcsak a szójabab, a földimogyoró és a szezámmag. Egy csésze főtt spenót 200 300 mikrogramm (mg) B7-vitamint tartalmaz, míg 100 gramm újhagyma 592 mikrogrammot tartalmaz. 100 gramm mogyoróvaj körülbelül 110 mg, 100 gramm szójaliszt pedig körülbelül 45 mg B-vitamint tartalmaz!

A-vitamin

A retinol néven ismert A-vitamin számos szépségápolási termékben megtalálható. Ennek egyik oka, hogy serkenti a bőr sejtmegújulási folyamatát és normalizálja a bőr növekedését. Ezenkívül védi bőrünket a külső hatásoktól és fertőzésektől, szabályozza a faggyúmirigyek működését, megakadályozza a hám kiszáradását

E-vitamin

Az E-vitamin támogatja szervezetünk immunműködését és véd a szabadgyökök ellen, kiegyensúlyozza a túl sok napozás, dohányzás vagy alkohol hatásait. A szabad gyökök elpusztítják a kollagént – ami fontos a bőr rugalmasságához és a ráncok kialakulásához –, így fontos szerepet játszik az öregedés és a ráncok kialakulásának megelőzésében. Az E-vitaminnak köszönhetően a bőrsejtek megtartják víztartalmukat, így puhának és selymesnek érzik magukat. A minimális napi szükséglet 12 milligramm, amely különféle növényi olajkivonatokkal és friss salátákkal tölthető be.

Kollagén

A Kollagén a szervezetünkben található esszenciális fehérje. Segít megőrizni a bőr és a haj rugalmasságát. Ez kiegészítésként használható a bőr megerősítésére és a haj erős megőrzésére.

Q10

A Q10 hatással van a bőr öregedésére. A Q10 hatékonysága az életkorral csökken, így bőrünk ráncosodni kezd. Szervezetünk elegendő mennyiségű Q10-et termel a sejtlégzéshez, de számos káros oxidációs folyamatot is leállít, mint például a napozás vagy az alkoholfogyasztás. Ha a hatása csökken, akkor nem tudja maradéktalanul ellátni funkcióit – a bőr nedvességhiány miatt elveszíti rugalmasságát és kiszárad; hiperpigmentáció léphet fel, és foltok is megjelenhetnek. A Q10 optimális mennyiségének eléréséhez a szervezetben napi 50-200 mg-ra van szüksége; ez azonban személyenként változik, ezért tartsd ezt szem előtt, amikor ezeket az alapvető vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vásárolod.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!