A várandósság ideje alatt elsősorban a baba egészséges fejlődéséhez fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés. A baba születése után is fontos figyelni a megfelelő étkezésre, ekkor ugyanis a szoptatással adunk át táplálékot a kicsinek. Fontos észben tartani, hogy minden, amit eszünk és iszunk, az a babára is hatással van.
Étkezés a szoptatás alatt
Az első hat hónapban a baba elsődleges tápláléka az anyatej, ezért különösen fontos az olyan ételek és italok fogyasztása, melyek elősegítik az anyatej termelődését. A szoptatós étrend alapvetően nem különbözik nagy mértékben az egészséges étrendtől. A legfontosabb a változatosság és az összes fontos vitamin és ásványi anyag bevitele a szervezetbe.
- A zöldségek és gyümölcsök szerves részét kell képezzék az étrendnek. A legjobb ezeket párolva, de inkább nyersen fogyasztani, hogy minél inkább megőrizhessék értékes tápanyagtartalmuk. Arra viszont ügyelni kell, hogy némely zöldségek, például a káposztafélék vagy a hüvelyesek könnyen puffadást okozhatnak, ami miatt a baba hasa is megfájdulhat, ezért, ha tapasztalod a jeleket, akkor érdemes ezeket mellőzni az étrendből.
- A kellő mértékű folyadékfogyasztásra mindig érdemes figyelmet fordítani, azonban a szoptatás alatt még nagyobb jelentősége van. A legjobb alternatíva a víz vagy a szénsavas ásványvíz. A cukros üdítőitalok és a szénsavas italok kerülendők, legalábbis érdemes minimalizálni őket. Különösen utóbbit, mert puffadást okozhat.
- A tejtermékek fogyasztása hasznos lehet, viszont célszerű alacsony zsírtartalmú termékeket választani, különösen, ha a cél a szülés előtti alak mielőbbi visszanyerése. A tejtermékek kiváló fehérje forrásként szolgálnak. Főleg vegetáriánus étrend esetén van nagy jelentőségük.
- Az avokádó beillesztése az étrendbe mindenképp hasznos, hiszen magas az omega-3 zsírsav tartalma, valamint bőven található benne antioxidáns is.
Ízletes ételek a fűszerek segítségével
A szoptatós étrendnek nem kell ízetlennek, unalmasnak lennie, hiszen kiválóan feldobható hasznos fűszernövényekkel. Az ánizs fogyasztása rendkívül hasznos, hiszen idegerősítő, emésztést serkentő, hurutoldó és étvágyjavító hatással rendelkezik. Emellett a segít megszüntetni a felfúvódást és a gyomor-, bél- és epebántalmak ellen is bevethető. A gyermekgyógyászatban elengedhetetlen, mint szélhajtó.
A másik hasznos fűszernövény az édeskömény, amely az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló, ezért a szoptatás során különösen előnyös használata. Szélhajtó és görcsoldó hatással rendelkezik, ráadásul tejszaporításra is alkalmas.