Ezért fontos a P-vitamin! Ismerd meg Te is ezt a vitamint!

A P-vitamin egy vízben oldódó C-komplex vitamin, melynek komponensei flavonoidok, citrin, rutin és heszperidin.

Hatékonyságát tekintve szorosan összefügg a C-vitaminnal. A megfelelő felszívódáshoz és működéshez is szükséges; a C-vitaminnal együtt szedve erősítik egymás hatását (szinergikus hatás). A “P-” név onnan ered, hogy szabályozza a felszívódást a kapilláris ereken (kapillárisokon) keresztül, és a C-vitaminnal együtt segít fenntartani az egészséges kötőszövetet.

Mikben található P-vitamin?

A citrusfélék fogyasztása jó módja annak, hogy feltöltse szervezetét magas C-vitamin-tartalommal. A citrusfélék nem csak finomak, de nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaznak.

A C-vitamin különösen a fehér rétegben található, amelyet a gyümölcsön hagyunk, amikor lehúzzuk róla. Szóval ne dobd ki a gyümölcsnek ezt a részét! Ehelyett edd meg, vagy add hozzá a turmixodhoz!

A feketeribizliben, cseresznyében, bodzában, cassis bogyóban és galagonya bogyójában is megtalálható. A vörösretek gyökerében, a zellerszárban és a petrezselyemlevélben is megtalálható.

Ezért van szükséged a P-vitaminra!

A C-vitaminnal együtt egy antioxidáns, amely segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében, és segít csökkenteni a megfázás és az influenza súlyosságát. Ezenkívül segít megelőzni az ínybetegségeket és megőrzi fogait, küzd a szabadgyökök ellen, hogy bőre fiatalos legyen, javítja az izmok rugalmasságát, fokozza az anyagcserét, megelőzi a fáradtságot és felgyorsítja a sebek gyógyulását. Segíti a kalcium-aszkorbát felszívódását. Kerülje az extrém táplálékkiegészítőket, ha vesebetegségben szenved, vagy vérhígítót szed!

P-vitamin, mint citrus flavonoidok

A citrusfélék, különösen a grapefruit, sok flavonoidot tartalmaznak. A heszperidin, a kvercetin, a rutin és a naringin a citrusfélékben a legnagyobb mennyiségben előforduló flavonoidok, de sok más vegyület is megtalálható kis dózisban. Egészségügyi előnyei a vérnyomás szabályozásától a rákmegelőzésig széles skálán mozognak. Még viszonylag kis mennyiségű flavonoidról is kimutatták, hogy javítja az artériák egészségét (különösen a bőrben lévőkét), valamint csökkenti a rák bizonyos típusait. Már ismert, hogy napi 50 mg flavonoid bevitele elegendő védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, sőt bizonyos rákfajták ellen. A nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó citrusfélék szintén segíthetnek növelni a magas vérnyomás vagy a magas vérnyomás kezelésére használt vényköteles gyógyszerek hatását.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!