Gyógynövények ízületekre

A gyógynövények számtalan testi és mentális panasz esetén jelentenek megoldást. Mozgásszervi problémák esetén is érdemes gyógynövényeket használni, különösen abban az esetben, ha nem szeretnénk kemikáliákat használni. Ha viszont mégis gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor kiegészítő kezelésként is alkalmazható, viszont ennek kapcsán célszerű a háziorvossal is konzultálni!

Nem kell fájdalmakkal élni mindennap!

Ha az ízületi panaszok igazán súlyosak, fájdalmakkal telnek a napok, állandóan itt-ott belenyilall, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, nem szabad kísérletezgetni. Viszont, ha a probléma kezdeti fázisban van, esetleg hatékony kiegészítő kúrát szeretnénk alkalmazni, akkor célszerű bevetni a gyógynövények erejét! Az alábbiakban bemutatunk három kevésbé ismert, ám annál hatásosabb gyógynövényt!

Betyárkóró

A betyárkóró Észak- és Közép-Amerikában őshonos, de mára az egész világon elterjedt. Gyakorlatilag nem is gyógynövény, hanem sokan inkább gyomnövényként tartják számon, ugyanis a mezőgazdaságban számos kárt okoz. Emiatt legelőkön, szántókon, kevésbé bolygatott útszéleken található meg, ezenkívül gyomtársulások is jellemzőek rá.

A betyárkóró használói úgy vélik, hogy a növény kiválóan alkalmas a reumás fájdalmak kezelésére, mint például az ízületi kopás és a sokízületi gyulladás. Ezenkívül a hasmenés és a köszvényes roham ellen is hatékony fegyver lehet. A betyárkórótól nem kell tartani, ugyanis nincs ismert káros mellékhatása, így hosszútávú használata sem jelent problémát.

Indiai tömjénfa

Az indiai tömjénfa elsősorban a Közel-Kelet és Észak-Afrika száraz területein található meg. Jótékony hatású gyantáját már az ókorban is ismerték. Ennek megfelelően az ajurvédikus gyógyászatban több száz éve előszeretettel használják. Gyantájában cukrok, terpenoidok és illóolajok találhatók meg.

Az ízületeket érintő megbetegedés és fájdalom jellemzően kéz a kézben jár a gyulladásokkal. A tömjénfa kivonata gyulladáscsökkentő hatású, ezért ízületi gyulladás esetén mindenképp jó választás!

Fekete ribiszke

A fekete ribiszke igazi vitaminbomba, hiszen a bogyós gyümölcsök közt a legmagasabb C-vitamin tartalommal büszkélkedhet. Kiválóan alkalmazható a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozásra, valamint megfázásra. Emellett reuma és köszvény esetén is hatásos.