A kalcium-L aszkorbátról

A kalcium-L-aszkorbát a C-vitamin egyik formája és antioxidáns. Az élelmiszerek, például kenyér és sajt színének és állagának megőrzésére, valamint tartósítószerként használják.

A kalcium-L-aszkorbátot aszkorbinsav és kalcium-hidroxid vagy karbonát reakciójával állítják elő. A kémiai szintézis mellett lehetőség van genetikailag módosított organizmusok alkalmazására is.

Élelmiszerekben is találkozhatunk vele

Az élelmiszer-tartósítószerek engedélyezett természetes vagy szintetikus élelmiszer-adalékanyagok, amelyek megakadályozzák vagy gátolják az élelmiszerek és italok romlását, és bármely szakaszban felhasználhatók élelmiszer-feldolgozásban, tárolásban és szállításban.

Az Aszkorbinsav azon anyagok csoportjába tartozik, amelyek általában a savanyú káposztában, ecetes uborkában, sajtokban, citromlében és más szárított gyümölcsökben találhatók. Tartósítószerként is használják bizonyos húskészítményekben, például kolbászban, szalámiban és sonkában (a vadsonkák nem tartoznak ide).

Nem bántja a gyomrot

Az egyébként is por állagú kalcium aszkorbát nem bántja a gyomrot annak szedése után, így kiváló C-vitamin forrás. A kapszulás megoldások ebből a szempontból sokkal rosszabbak, hiszen károsítják a gyomrot. Ennek ellenére viszont szintén nem árt figyelni az adagolásra, hiszen a 2500 mg meghaladó mennyiség ugyanúgy okoz mellékhatásokat. Továbbá tanácsosabb az aszkorbinsavat inkább élelmiszerekből bevinni, főként azoknak, akik esetleg komolyabb gyomorbetegséggel szenvednek.

Pontosabban akkor miért is jó?

Az Aszkorbinsav a C-vitamin (aszkorbinsav) egy formája, amely nem annyira savas, mint más formák, például az aszkorbát vagy a dehidroaszkorbinsav. Ezért gyomorfekélyben vagy gyomorégésben szenvedőknek is ajánlott. Az Aszkorbinsav szervetlen sókkal együtt is bevehető, de ha csak a C-vitamin bevitel növelése érdekében szedi, akkor a szükséges ásványi anyagok mennyisége magas lehet, ezért érdemes ezt figyelembe venni a beviteli szint kiszámításakor.