Kalciummal a csontritkulás ellen

A csontritkulással (osteoporosisban) diagnosztizált betegek tisztában vannak azzal, hogy csontvesztésüket a csontszövet mennyiségének csökkenése okozza. Teljesen természetes, hogy megpróbálják újjáépíteni ezeket a csontokat. Mivel a kalcium a csontok fő alkotóeleme, nyilvánvaló, hogy az osteoporosisban szenvedők elkezdenek kalcium-kiegészítőt szedni, és úgy tűnik, a legtöbb orvos ezt javasolja. A kalcium túlzott fogyasztása azonban több kárt okozhat, mint hasznot, és ez önmagában egyáltalán nem elegendő a csontritkulás megelőzéséhez.

Kalcium-kiegészítők: szükségesek?

Az egészségügyi szakemberek évek óta kalcium-kiegészítők szedését javasolták, hogy biztosítsák csontjaink erős és egészséges megőrzését. Azt mondják, hogy pusztán étrendünkből nem tudunk elegendő kalciumot bevinni, ezért a táplálékkiegészítők fogyasztása az egyetlen módja annak, hogy ebből az ásványi anyagból minden szükséges mennyiséget elfogyasszunk. A legújabb kutatások azonban meglepő eredményeket tártak fel a kalcium bevitellel és a csontok egészségével kapcsolatban.

A Kalcium túlzásba vitele

A kalcium fontos tápanyag, de túlzott bevitele veszélyes lehet. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas kalciumbevitel szívbetegségeket, ízületi problémákat és erős premenstruációs szindrómát (PMS) okoz. Amikor a kalcium foszfátokkal egyesül, kristályosodás alakul ki. Ez kemény csontokat és fogakat képez belőle. De ha ez a kristályosodás a lágy szövetekben történik, óriási problémákat okoz. Olyan szervek meszesedéséhez vezethet, mint a szív és az artériák, a hasnyálmirigy, a bőr, az ízületek, a pajzsmirigy és a prosztata. Ez a meszesedés főként a vénákban és artériákban lévő lerakódások folyamatos növekedésének köszönhető. A vénákban, az epekövekben és az elmeszesedett prosztatában lévő plakkok az artériákban található kalciumlerakódások egyik fő összetevője. A fokozódó meszesedés gyulladást okozhat, ami viszont autoimmun reakciókhoz vagy fertőzéshez vezethet.

Kalcium helyett?

Három tápanyag szükséges az egészséges csontokhoz és fogakhoz 40 éves kor körül. Ez a három tápanyag a magnézium, a kálium és a K2-vitamin. Ez a trifecta segít megőrizni csontjai szerkezetét és szilárdságát, miközben védelmet nyújt a csontritkulással kapcsolatos állapotokkal szemben. A megfelelő mennyiségű kalcium étrend-kiegészítővel együtt csak akkor lehet hasznos, de csak bizonyos körülmények között (például, ha allergiás reakciója van).

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!