A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok terhesség alatt

A szakértők a terhesség alatt különböző fontos vitaminok és mikrotápanyagok fogyasztását javasolják, de sok esetben egyáltalán nem mindegy, hogy melyik trimeszterben és hogyan szedjük őket.

Az MDOSZ szakértői által felsorolt tápanyagok kulcsszerepet játszanak a magzat egészséges fejlődésében, és tájékoztatást adtak arról is, hogy pontosan milyen mennyiségben kell bevinni ezeket a tápanyagokat. Az MDOSZ szakértői napi multivitamin-kiegészítő szedését és a szokásosnál több vasforrás (például spenót, lencse, csicseriborsó) fogyasztását javasolják.

A D-vitamin

A D-vitamin egy olyan anyag, amely pótlással vagy napfény segítségével nyerhető. Számos fontos funkciót szabályoz és befolyásol, például a csontanyagcserét, az izomerő és a szív egészségét.

A megfelelő D-vitaminszint számos kedvezőtlen anyai és magzati állapot megelőzését támogatja. Hiánya negatív hatással lehet a termékenységre és a terhesség kimenetelére, ezért a terhes nők számára napi 1000 NE pótlása ajánlott. A D-vitamin segít a sejtnövekedés szabályozásában, az immunrendszer működésében és a csontok egészségében.

A nemzeti konszenzus szerint a terhesség alatt ajánlott adag 600 NE, a maximális biztonságos adag pedig 4000 NE.

A Folsav

A folsav a vízben oldódó vitaminok egyike, és a terhesség előtti és alatti táplálékkiegészítés fontos része. Rendkívüli szerepet játszik örökítőanyagunk, a DNS szintézisében és a sejtosztódási folyamatokban. Hiánya esetén nehezebb lehet a fogamzás, nagyobb a beágyazódás meghiúsulásának és a spontán vetélésnek a kockázata.

A folsavpótlás ideje az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy az embrió agya mikor fejlődik, hiszen fejlődése a terhesség 28. napján véget ér, ezért is jelentős szerepe van a terhesség tervezésében és a korai felismerésben. A leggyakrabban előforduló neurológiai rendellenességek és köldökzsinór-szövődmények megelőzhetők, ha a terhesség előtt legalább 1-3 hónapig elkezdjük a folátot. Jelenleg hazai és nemzetközi ajánlásaink szerint a várandós nőknek szükség esetén legalább 400 mikrogramm folsavat kell szedniük a terhesség megtervezése és a terhesség 12. hete között.

A Vas

A Vas nélkülözhetetlen a test számos funkciójához, beleértve a véralvadást, a keringést és a genetikai expresszió szabályozását. A legtöbb ember eleget kap ebből az ásványi anyagból az elfogyasztott élelmiszerekből, de hiány léphet fel, ha nem eszik elég vasban gazdag ételeket.

A terhesség alatt megnövekszik a napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet a magzat növekedésének biztosítására, valamint az anyai vérszegénység megelőzésére. Általánosságban elmondható, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása javasolt a nők számára a terhesség alatt. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ismert, hogy a prenatális táplálékkiegészítés jelentősen hozzájárul az anyai vérszegénység megelőzéséhez a terhesség korai és késői szakaszában, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megelőző célokra ajánlhassák.

A B-vitamin család

A B-komplex elnevezés nem önkényes. A B-vitaminok számos biokémiai folyamatban fontosak, mint például a zsírok és fehérjék, valamint a szénhidrátok metabolizmusában. Alapvető szerepet játszanak a vörösvértestek képződésében és számos más emberi szervezeti funkcióban is. Például a B12-vitamin fontos szerepet játszik a sejtosztódás, a magzat növekedésének és fejlődésének elősegítésében a terhesség alatt; ennek a vitaminnak a hiánya vérszegénységhez, alacsony születési súlyhoz és késleltetett növekedéshez vezethet.

A Kalcium

A kalcium számos szervezeti funkcióhoz nélkülözhetetlen, különösen a csontok mineralizációjához és az idegátvitelhez. Mivel a szervezet kalcium készletei kimerülnek a terhesség alatt, a méhlepény pótolja azokat, amely a normálisnál többet szállít ebből az ásványi anyagból az anyának. Ezt a keresletnövekedést egyedül diétával lehet kielégíteni; mindazonáltal, mint minden táplálék-kiegészítő esetében, egyes nőknél egyéni igények alapján további pótlásra lehet szükség.

A Jód

A Jód esszenciális ásványi anyag, amely számos biokémiai folyamatban játszik szerepet, beleértve a pajzsmirigy működésével és a szaporodási ciklusokkal kapcsolatosakat is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a terhesség alatti jód ajánlott bevitele megnövekedett, mivel a terhes nők és gyermekeik körében fokozottan tudatosulnak a súlyos jódhiányos rendellenességek.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!