A legfontosabb vitaminok serdülők számára

Nem csupán a felnőttek, hanem a gyerekek és serdülők esetében is fontos a megfelelő vitamin bevitel. Sőt, utóbbiak esetében talán még fontosabb volna, ugyanis a fejlődő szervezetnek még nagyobb szüksége van az optimális vitamin és ásványi anyag pótlásra. Sajnos kizárólag étkezés útján szinte lehetetlen minden fontos vitamint pótolni a szervezetben, így ajánlott táplálékkiegészítő multivitamint fogyasztani.

A legfontosabb vitaminok

Vitaminpótlásra egyrészt azért van szükség, hogy a szervezet optimálisan tudjon működni, másrészt a betegségek elkerülése érdekében is nagy szerepe van. A multivitamin vagy bármilyen egyéb vitaminkészítmény kiválasztásakor fontos ügyelni rá, hogy az alábbi vitaminok megtalálhatók legyenek benne:

D-vitamin

Az egyik legfontosabb vitamin, melyre különösen télen van nagy szükség. Nyáron a napfény hatására termelődik a szervezetben, viszont a hideg hónapok során megcsappan mennyisége, így nem csupán a serdülők, hanem a felnőtt lakosság jelentős része is D-vitamin hiányos állapotba kerül a tél végére. A D-vitamin többek közt hozzájárul a csontok egészségéhez, elősegíti a foszfor és a kalcium felszívódását, illetve a növekedéshez is hozzájárul. Főleg a halakban, növényi olajokban és a tejtermékekben található meg.

C-vitamin

A D-vitamin mellett a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin. Az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, így különösen télen van szükség fogyasztására a megfázás és a meghűlés elkerülése érdekében. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, vagyis napi szinten pótolni kell a szervezetben. Főleg a bogyós gyümölcsökben és a citrusfélékben található meg.

A-vitamin

Az A-vitamin elsősorban a szem egészsége érdekében fontos. Az A-vitamin hiány első jele az úgy nevezett farkasvakság vagy szürkületi vakság, amikor kevés fényben, szürkületben alig lát. Emellett a bőr egészsége érdekében is fontos a kellő A-vitamin pótlás. Elsősorban a tojásban, sajtban, állati belsőségekben, tejben és a sárga, illetve narancssárga színű zöldségekben található meg.

E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan fontos antioxidáns, így a szabad gyökök káros hatásaival szemben nyújt védelmet. Elsősorban a szív és az agy vitaminja, valamint az idegek, a vérkeringés és az izmok optimális működéséhez is hozzájárul.

B-vitamin

A B-vitamin támogatja az idegrendszert, a keringési rendszert, az energiatermelést, valamint a normál anyagcserét. Ezenkívül a bőr, haj és a köröm egészségéhez is hozzájárul a bioton, vagy más néven B7-vitamin. A B-vitaminok leginkább a magvakban, halakban, babban és a csirkében találhatók meg.

A megfelelő vitamin pótlás minden életkorban fontos, így erről semmiképp sem szabad elfeledkezni! A tápanyagokban gazdag, változatos étkezés nagyon fontos. A táplálékkiegészítő vitamin készítmények, ahogy a nevük is mutatja, mindössze az étrend kiegészítésére szolgálnak. A hiánybetegségek, már pusztán a változatos étkezéssel is elkerülhetők, azonban az optimális vitamin pótlás érdekében érdemes multivitamint is szedni.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!