A legjobb agyserkentő vitaminok

Agyunk a világ legbonyolultabb szerve. A megfelelő működéséhez sokféle tápanyagra van szüksége. A tápanyaghiány pszichés zavarokhoz, időskori kognitív hanyatláshoz, sőt fejlődési zavarokhoz is vezethet. Ráadásul, mivel mind az embereken, mind az állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy egyes tápanyagok jobban működnek, ha több van belőlük, ezért érdemes rendszeresen ellátnunk szervezetünket a szükséges vitaminokkal.

B1-vitamin (Tiamin)

A B1-vitamin (Tiamin) kritikus fontosságú az agy egészsége szempontjából, támogatja az idegimpulzus-átvitelt. A B1-vitamin megtalálható mind a központi idegrendszerben, mind az idegsejtekben, és kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a neurológiai funkciókban, például a memória kialakulásában. A B1 hiánya Korsakoff-szindrómához vezethet – egy olyan rendellenességhez, amely a krónikus alkoholistákhoz hasonló memóriavesztést okozhat.

Folsav

Folsav, más néven B9-vitamin, az egyik legfontosabb vitamin. Számos ételben megtalálható, beleértve a spenótot, a brokkolit vagy a padlizsánt. A szervezet folsav-készleteinek fele a májban raktározódik, ami megmagyarázza, hogy a folsav-hiány miért vezethet májkárosodáshoz. A Folsav fontos szerepet játszik az aminosav szintézisben és az idegsejtek fejlődésében. A kutatók rájöttek, hogy a folsav egyetlen adag után akár nyolc hétig is képes javítani a memóriát!

Aszkorbinsav

Az Aszkorbinsav (C-vitamin) a természetben található egyik legerősebb antioxidáns. Kevés olyan étrend-kiegészítő van, amelyről kimutatták, hogy ilyen széles körű előnyökkel jár, és az emberek többsége számára előnyös lenne, ha naponta szedné. Ennek a vitaminnak a napi fogyasztása megelőzhet vagy segíthet kezelni számos betegséget, beleértve a rákot, a szívbetegségeket és a krónikus fájdalmat.

Kalcium

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, hiszen nemcsak a csontok egészségében játszik szerepet, hanem az agyműködésben is. Kritikus az idegvezetés és az izomösszehúzódás szempontjából is. Ha szervezete kalciumszintje túl alacsony lesz, számos egészségügyi probléma alakulhat ki. Annak ellenére, hogy csontjaink hatalmas mennyiségű kalciumot tárolnak bennük, mégis táplálékkal kell elfogyasztanunk.

Magnézium

A magnézium egy ásványi anyag, amely aktiválja a B-vitaminokat, vagyis még ha nagy mennyiségben is viszed be a vitaminokat, magnézium nélkül nem lesz sok haszna a szervezetednek. A magnézium hatással van a memóriára és a sejtek azon képességére is, hogy jeleket továbbítsanak a membránon keresztül. A hiányosság olyan problémákhoz vezethet, mint a neurológiai rendellenességek vagy szívbetegség.