A legjobb C-vitamin források gyümölcsökben és zöldségekben

Erőteljes antioxidánsként a C-vitamin semlegesíti a káros szabad gyököket. Ha ezek a szabad gyökök nagy mennyiségben vannak a szervezetben, az számos betegséghez és fertőzéshez vezethet. Az immunitás erősítésének legjobb módja az egészséges életmódra való törekvés. Ha sok C-vitaminban gazdag ételt fogyaszt, és kerüli azokat az ételeket, amelyek fokozzák a bélgyulladást, erősebbnek érezheti magát.

Az immunerősítés nagy mestere

A C-vitamin kulcsfontosságú immunerősítő vitamin, emellett segíti a vas felszívódását, valamint fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben, javítja a bőr minőségét. Erősíti az ereket, a folsav és a B12 vitamin mellett részt vesz a vörösvértestek képződésében. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedéséhez és rákos átalakulásához vezethetnek.

Az 5 legjobb C-vitamin forrás

Ezek a zöldségek és gyümölcsök a téli immunrendszer-erősítő étrend fő összetevői.

  1. Petrezselyem – 130 mg/100g: elképesztő, mennyi C-vitamint tartalmaz ez a zöldfűszer. Ez az egészséges zöldfűszer kiválóan beilleszthető napi étrendjébe, hiszen egész évben kapható, salátában, szendvicsben vagy salátában is használható.
  2. Paprika (piros, zöld, sárga) – 120-180 mg/100g: a megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz a legjobb módja a paprika fogyasztása, hiszen nyáron-télen minden szupermarketben megtalálható. A legtöbb C-vitamint a pirospaprika tartalmazza (180 mg/100 g), a zöldpaprikában a narancspaprika 130 mg és 80 mg.
  3.  Fekete ribizli – 200 mg/100g: a feketeribizli több, mint a C-vitamin forrása. Jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaz. Június és július jó hónap a feketeribizli frissen történő kipróbálására, de hidegen tárolva egész évben kapható.
  4. Csipkebogyó – 426 mg/100g: a csipkebogyó nagyon jó C-vitamin-forrás is. A csipkebogyóteát forralás helyett hideg vízbe áztatjuk – csak néhány órán keresztül –, mert a forralással az italban lévő C-vitamin kiürül.
  5. Homoktövis bogyó – 700 mg/100g: Magyarországon a legmagasabb C-vitamin tartalmat a homoktövis biztosítja. Nyáron tartósított gyümölcslé formában is megtaláljuk a piacokon.

Mennyi az ajánlott napi mennyiség?

A tanulmányok a C-vitamin ajánlott mennyiségét illetően változnak. A hivatalos ajánlás (RDA) 60 mg, de a legtöbb táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy fogyasszon sokkal többet – napi 200 és 350 milligramm között, ami öt-hét adag gyümölcsnek felel meg. Ha terhes, vagy nagy fizikai vagy mentális stressznek van kitéve, még többre lehet szüksége. De ne vegyen be nagyobb adagokat – a napi 1000 milligramm feletti mennyiség nem segít, mert a szervezet nem tudja egyszerre felszívni, és a maradék a vizeletben marad.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!