A legjobb depresszió elleni vitaminok

Az ember mentális egészségének számos összetevője van, amelyek befolyásolják, hogyan érzi magát, és hogyan tud megbirkózni az életével. Az egyik elem, amely fontos szerepet játszhat életed ezen területein, a táplálkozás. Vannak bizonyos vitaminok, amelyekre oda kell figyelni, amelyek javíthatják a hangulatot, és leküzdhetik a depressziót. Ismerd meg ezeket az alapvető tápanyagokat, amelyek boldog érzést keltenek, valamint néhány vitamint, amelyeket a depresszió leküzdésére szedhet.

Kalcium

A kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben. Fontos szerepet játszik az erős csontozat felépítésében, és segít az egészséges izmok és idegek megőrzésében. Ezenkívül segít szabályozni a kalcium- és foszfátszintet a véredben, ami rendszeresen és egyenletes ritmusban tartja a szívverést. A kalcium hiánya olyan szövődményekhez vezethet, mint a csontritkulás.

D-vitamin

A D-vitamin nem csak egy vitamin, hanem úgy működik, mintha egy hormon lenne a szervezetben. Minden szervre, szervrendszerre és testi folyamatra hatással van. Akár normál kúraként is szedheted egész évben! Ennek az az oka, hogy a szervezet minden sejtjének működéséhez D-vitaminra van szüksége.

Króm

A króm segít a szervezetben lévő cukor, zsír és fehérje metabolizmusában. Szerepet játszik az inzulin szállításában a véráramon keresztül, ahol szabályozza a vércukorszintet. A vércukorszint szabályozásával segít csökkenteni a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint közvetlenül segít a cukorbetegség szabályozásában azáltal, hogy javítja a szervezet inzulinérzékenységét. A króm az idegimpulzusokat is fokozza, és úgy gondolják, hogy javítja a hangulati rendellenességeket, például a depressziót, mivel szabályozza az agy szerotonin-, noradrenalin- és melatoninszintjét.

Folsav

A B9-vitamin, ismertebb nevén folsav vagy M-vitamin, a boldogság vitaminja! Segíti az új sejtek képződését és támogatja a neurotranszmitterek szabályozását. A szerotonin egy boldogsághormon, amely üzeneteket továbbít az idegsejtek között, és számos különböző agyi funkcióban játszik szerepet, a hangulatszabályozástól a szociális viselkedés szabályozásáig. A folsav hiánya a szerotoninszint csökkenéséhez vezethet, és akár fáradtság is előfordulhat. A depresszió kezelés kiegészíthető önmagában vitaminokkal, ha foláttal és B12-vitaminnal kombináljuk. Magának a folsavnak van egy másik előnye is – fokozza az antidepresszánsok előnyeit.

Vas

Az átlagos emberi test körülbelül 1 gramm vasat tartalmaz. A vas szükséges: oxigén szállításához a sejtekhez, energiatermeléshez és enzimfunkciókhoz. Bár nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely segít oxigént szállítani sejtjeinkhez, a szervezet nem állítja elő, hanem külső forrásokból kell beszerezni. A vörös hús fogyasztását hagyományosan a legjobb vasforrásnak tekintették, de ezt potenciálisan károsnak találták. A kutatások azt mutatják, hogy a hús magas hőmérsékleten történő főzésekor olyan vegyületek keletkeznek, amelyek a tápanyagok akár 40%-át elpusztítják. A C-vitamin javíthatja a vas felszívódását, de túlzott bevitele idővel ronthatja a felszívódást és gyomorpanaszokat okozhat.

Magnézium

A magnézium egy ásványi anyag, amely segít fenntartani a szervezet egészséges víz- és elektrolit-egyensúlyát, segíti az izmok összehúzódását és ellazulását, valamint fehérje- és enzimtermelést. A szervezetben több mint 300 szerepe révén stabilan tartja az idegeket, és szükséges a fehérjeszintézishez az egész szervezetben. Ezenkívül támogatja a csontok optimális egészségét azáltal, hogy segít más ásványi anyagok, például kalcium és magnézium szállításában a csontsejtekbe. A magnéziumnak két típusa van: egy felszívódó forma, amelyet magnézium-citrátnak neveznek, és egy nem felszívódó forma, amelyet magnézium-oxidnak neveznek.

B6-vitamin

A B6-vitamin támogatja a neurotranszmitterek termelését. A B6-vitamin hiánya átmeneti vérhiányt és az immunrendszer hosszú távú gyengülését okozhatja, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A B6-vitamin kritikus fontosságú az agy szabályozó funkcióihoz, befolyásolja érzelmeinket, valamint fenntartja a hangulati ingadozásokat a PMS alatt. Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyászoló és B6-hiányban szenvedő férfiak érzékenyebbek a stresszre és hajlamosabbak a depresszióra. A kutatók azt javasolják, hogy az antidepresszánsok helyett a B6-ot használják, amelyek kevesebb mellékhatással járnak, mint ezek a gyógyszerek.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega 3 EPA-val és DHA-val együtt fontos a szervezet számára. Nagy szerepük van az agyműködésben, és az agy tömegének 18%-át teszik ki. A szervezet természetesen nem termel Omega 3-at, azt külsőleg kell fogyasztani. A hiány tünetei közé tartozik a fáradtság és a rossz memória. Sok függőség mögött gyakran a depresszió áll, különösen az alkoholizmus, mint az egyik fő támogató terápia. Számos tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van az Omega 3-ban gazdag étrend és a depresszió és az öngyilkosság kockázatának csökkentése között.

Cink

A cink szinte minden sejtünkben megtalálható, és fontos szerepet játszik az egészséges immunrendszer támogatásában. Ezenkívül segít megvédeni a testet a sérülésektől. Ha nincs elég cink az étrendünkben, számos egészségügyi problémát tapasztalhatunk, beleértve a gyulladást, a szorongást, az immunrendszer romlását, a fáradtságot és még sok mást. A vegetáriánusok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a cinkhiány miatt, mivel a szervezet nehezen veszi fel ezt a tápanyagot növényi forrásokból. Tanulmányok kimutatták, hogy a cink csökkenti a depresszió tüneteit azáltal, hogy erősíti az antidepresszánsok hatását, miközben csökkenti azok mellékhatásait. A cinkhiány depresszív viselkedést okozhat, ezért a kellő cink bevitelnek prioritást kell élveznie, ha tiszta elmét akar.

B12-vitamin

A B12 egy vitamin, nélkülözhetetlen a vörösvértestek és az idegek képződéséhez. A rövid távú B12-hiány pedig fáradtsághoz, lassú gondolkodáshoz és paranoiához vezethet. A depresszióval is összefüggésbe hozták. Ez a tápanyag megtalálható a húsban, a tojásban és az állati eredetű élelmiszerekben, ami azt jelenti, hogy a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb valószínűséggel ki vannak téve a B12-hiány kockázatának. Mivel a hangulat nagymértékben függ az agy által küldött jelektől, a B12-vitamin-szint növelése étrend-kiegészítőkkel az egyik módja annak, hogy kezelni a depressziót. Megfelelő B12 bevitellel szervezetünk képes lenne bizonyos vegyi anyagokat előállítani, amelyek létfontosságúak a normál neurológiai működéshez.