A legjobb vitaminok és ásványi anyagok hajhullás ellen

A hajhullás természetes jelenség, amelyen mindenki átesik. Ha azonban a hajhullás túlzott mértékűvé válik, az sok gondot és aggodalmat okozhat az érintetteknek. Megfelelő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és egyéb tápanyagokkal az enyhe hajhullás hatékonyan kezelhető. Becslések szerint minden átlagos hajdarab több mint 10 ezer szálból áll, amelyek 80%-a növekedési stádiumú hajból és 20%-a nyugalmi hajból áll. Ez a szakasz több évig is eltarthat, majd egy rövid átmeneti időszak következik, amely alatt az öregedési folyamatok miatt a régi szőrszálaknál új szőrszálak jelennek meg. Így körülbelül öt év kell ahhoz, hogy hajunk teljesen megújuljon, naponta körülbelül 60-100 szál hullik el ebben az időszakban.

A fehérje mindenre is jó!

A fehérje létfontosságú anyag az egészséges haj és bőr számára. A fehérje hiánya fénytelenné, törékennyé és gyengévé teheti a hajat. A szervezet fő fehérjéi a kollagén, a keratin és az elasztin. Nélkülük a haj gyenge lenne, és könnyen letörne.

Az A-vitamin az egyik legfőbb vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódó vitaminként a májban raktározódik, ahol szükség esetén mobilizálódik. Az A-vitamin az immunrendszer működésében és az egészséges bőrben betöltött szerepe mellett alapvető szerepet játszik a látásban és a csontok egészségében. Az A-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet faggyút állítson elő, egy olajos anyag, amely hidratálja a szőrtüszőket, és megakadályozza, hogy azok kiszáradjanak, törékennyé váljanak vagy károsodjanak. A haj emellett sok keratin fehérjét is tartalmaz, ezért az egészséges növekedéshez A- és C-vitaminra van szüksége.

B-vitamin

A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért naponta kell bevenni őket a táplálkozási egyensúly fenntartása érdekében. Közös jellemzőjük, hogy számos különböző szervezeti funkcióban vesznek részt, beleértve az idegrendszer megfelelő működését és a bőr egészségét. Mindezek a vitaminok megtalálhatók a növényi alapú termékekben, például a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben, kivéve a B12-vitamint, amely csak állati termékekben, például húsban és májban található meg.

Biotin

A biotint H-vitaminként is ismerik. Nélkülözhetetlen a zsírsav-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez, hiányát humán vizsgálatokban a hajritkulással és a törékeny körmökkel hozták összefüggésbe. Bár a felszívódás nem túl hatékony emberben, szerencsére számos forrás található az élelmiszerekben, mint például a brokkoli, a karfiol és más zöld leveles zöldségek; a diófélék, mint a dió, a mogyoró jó biotinforrások, valamint a tojás. A tojásfehérjében is megtalálható, de sütés vagy forralás közben csökken a hozzáférhetősége; ha azonban megfőzték, mindenképpen fogyaszd el őket egészben.

E-vitamin fiatalító hatással bír

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely megállítja a szabad gyökök okozta károsodást. Ennek eredményeként fontos szerepet játszik az olyan krónikus betegségek leküzdésében, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek. Az E-vitamin jót tesz a bőrnek és a hajnak is. Segíthet csökkenteni a finom vonalakat és ráncokat.

Vas nélkül erőtlenek leszünk!

A vitamin nélkülözhetetlen tápanyag az emberi egészséghez. A magnézium az egyik legfontosabb elem, amely enzimek százainak kofaktora számos biológiai folyamatban, mint például az ATP-szintézisben, a szénhidrát-anyagcserében és a kollagénszintézisben. Szabályozza a vérnyomást, az izomösszehúzódást, az immunrendszert és az idegműködést. Fontos szerepet játszik az energia-anyagcserében, hiánya pedig fáradtságot és gyengeséget okozhat. Ezért fontos része a szervezeted energiatermelésének, ezért gondoskodj róla, hogy eleget fogyassz!

A cink

A cink fontos a szervezet számára, és számos különböző funkcióban játszik szerepet, beleértve a sebgyógyulást és a hormontermelést. A cinkhiány gyenge sebgyógyulást, rossz mellékvese-működést és szaglászavart okozhat.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!