A magyar konyhán található magas D-vitamin tartalmú ételekről és a D-vitamin fontosságáról

A D-vitaminról általánosságban:

A D-vitaminról és annak pótlásáról az emberek többségének először a Nap sugarai és a D-vitamin tartalmú készítmények jutnak eszükbe, pedig a magas D-vitamin tartalmú ételekkel is bejuttathatjuk szervezetünkbe a szükséges mennyiséget. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a zsírszövetekben tud elraktározódni rövidebb ideig. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk önállóan nem képes előállítani, ezért szükséges a megfelelő pótlása. Figyelni kell azonban a beviteli mennyiségre, a túladagolás és a hiányállapot elkerülésére. A D-vitaminpótlása Magyarországon leginkább az őszi és téli hónapokban válik szükségessé az alacsony napsütéses órák száma miatt.

A D-vitamin tartalmú készítmények mennyiségét Nemzetközi Egységként adják meg. A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin) Csecsemők számára: 400-1000 NE Gyermekek számára: 600-1000 NE Serdülők számára: 800-1000 NE Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

A D-vitamin hatásai a szervezetünkre:

Pozitív egészségügyi hatásai közé sorolható, hogy hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat, erős immunrendszer, izomfunkció fenntartásához. Ezen kívül támogatja a vér normál kalcium szintjének fenntartását és hozzájárul a kalcium és foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához.

Hiánya gyermekkorban angolkórhoz vezethet, idősebb korban pedig növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát. Ha már fennáll a D-vitamin-hiány az csontritkuláshoz, csontlágyuláshoz is vezethet. Ilyenkor a csonttörések kockázata megnő. A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához és megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés rizikóját. Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező. A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.

Magas D-vitamin tartalmú ételek és a magyar konyha:

A magyar konyha ízvilága lehetővé teszi, hogy nem csak finom, hanem egészséges, D-vitaminban gazdag ételeket készítsünk, hiszen minden szükséges alapanyagot be tudunk szerezni a boltok polcairól. A legmagasabb D-vitamin tartalmú források közé tartozik a gomba, tej és tejtermékek, tojás, szardínia, lazac, tonhal, tőkehal, zabpehely, narancslé.

A gomba alacsony kalóriatartalma miatt is közkedvelt, emellett káliumban és vasban is gazdag. Elkészíthető egyszerű fogásként is, mint rántva, grillezett zöldségekkel, pizzaként, levesként és különböző köretekkel is kombinálható.

A tejtermékek közül a tejben, tejfölben, sajtokban és joghurtokban egyaránt található D-vitamin. Érdemes elolvasni a megvásárolni kívánt termék oldalán feltüntetett összetevőket, így követni tudjuk a bevitt D-vitamin és egyéb vitamin mennyiséget. Ha nincs sok időnk reggelit készíteni, akkor a gabonapehely, zabpehely tejjel vagy tejfölös kifli nem csak gyors megoldás, hanem elengedő D-vitamin forrásként is szolgálhat.

A tojásból minden étkezésre ízletes fogásokat tudunk készíteni. Reggelire például tojásrántottát, omlettet, tojáskrémet, tükörtojást, ebédre tojáslevest, tojásos nokedlit, vacsorára pedig például egy paprikában sült tojást vagy rakott krumplit is ehetünk. Nagyon jól kombinálható étel a magyar konyhán, közkedvelt alapanyag, a legtöbb sütemény egyik alapanyaga is a tojás. Ezen kívül gazdag A-vitaminban, mely hozzájárul a bőrünk, hajunk egészségének és szépségének megőrzéséhez.

A halfélék, mint például a szardínia, tonhal, lazac nagyon magas D-vitamin tartalmú ételnek számítanak. A tengeri halak húsában D-vitamin és esszenciális zsírsavak találhatóak, melyek fontosak egészségünk megőrzése érdekében. A halféléket is különböző formában el lehet készíteni, például rántva és sütve is.

A reggeli mellé frissen facsart narancslevet vagy tejet jó fogyasztani, ami jó hatással van a szervezetünkre, emésztőrendszerünkre és D-vitamint is tartalmaz. A magyar konyha bőséges választéka lehetőséget biztosít a megfelelő D-vitamin tartalmú ételek ízletes elkészítésére így, ha magas D-vitamin tartalmú ételeket fogyasztunk, akkor az őszi és a téli hónapokban sem kell aggódnunk a D-vitamin hiány miatt.