Meghűlés, megfázás és nátha- itt az ősz!

A legyengült immunrendszert tekintjük a megfázás legfontosabb kockázati tényezőjének. Ezért nagyon gyakorinak tartjuk a megfázást télen, amikor szervezetünk nem kap elég napfényt, vitamint vagy fizikai aktivitást. Télen gyakrabban fordulnak elő felső légúti fertőzések, mivel ebben az időszakban az immunrendszer legyengül, és csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. A hideg levegőnek való kitettség is csökkenti az orrhártyákon keresztüli véráramlást és azok hőmérsékletét, ami kedvezőbbé teszi a vírusok szaporodását.

A vírusok szoros érintkezés útján terjednek, például kézfogással. Akkor is terjedhetnek, ha megérinted a szemed, az orrod és a szádat, miközben a kezed vírussal szennyezett. Az ilyen típusú átvitel elkerülése érdekében fontos a gyakori kézmosás és a testnedvekkel érintkezésbe került felületek fertőtlenítése.

Ezek a vírusok okozzák az ilyen jellegű problémát

A vírusok az influenza leggyakoribb okai. Ezek közé tartoznak a rhinovírusok, az RSV (respiratory syncytial vírus), a parainfluenzavírusok, az enterovírusok, az adenovírusok. A vírusok sokfélesége és gyakori előfordulása azt jelenti, hogy az emberek gyakran évente többször is rosszul érzik magukat.

Melyek a gyakori tünetek?

A közönséges megfázás az orr, a torok és a hörgők fertőzése, amelyet több mint 100 vírus okozhat. Tüsszögés, torokkaparás, rekedtség és köhögés jellemzi. A megfázás vírusa levegőben lévő cseppecskék útján terjedhet, amelyek rövid távolságokat tesznek meg, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent.

Így kezelhető a megfázás

Enyhe influenza vagy megfázás esetén a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni. Ha a tünetek 3 napon belül nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak (főleg, ha fáradtság érzéssel járnak együtt), vagy évente háromnál többször ismétlődnek (mint az gyakran előfordul gyerekeknél), azonnal forduljon orvoshoz!