Mi a különbség a szintetikus és a természetes vitaminok között?

Tudtad, hogy a forgalomban lévő vitaminok többsége szintetikus, vagyis vegyi úton előállított?

Lehet, hogy ezt nem tudod, de a boltok polcain látható vitaminok többsége szintetikus. Annak ellenére, hogy “vitaminoknak” nevezik őket, nem azonosak a teljes értékű élelmiszerekből, például gyümölcsökből és zöldségekből származó vitaminokkal. Köztudott, hogy vitaminokra van szükségünk az egészséges anyagcseréhez és az egészség megőrzéséhez.

A szintetikus multivitaminok

A szintetikus multivitamin-kiegészítők nem rendelkeznek olyan hatással, mint a természetes vitaminok. Szerkezetük és összetételük hasonló a természetesekéhez, de lehetetlen tökéletesen utánozni a természetet. A legrosszabb az, hogy a gyártás során számos adalékanyag kerülhet felhasználásra, amelyek negatív hatással lehetnek az emberi egészségre (például ízfokozók, színezékek, tartósítószerek stb.). Ezek általában nem növényi kivonatok, hanem édesítőszert tartalmazó adalékanyagok, kivonatok, és ezek előállítása jóval olcsóbb, mint a természetes forrásokból. Tehát nagyon fontos ellenőrizni az összetevőket, mert így azt is láthatjuk hogy a termékben milyen segédanyagok vannak. Mert azok benne vannak, szinte mindig. Nagyon kevés gyártó és forgalmazó figyel és ad arra hogy segédanyag mentesen készítsen, forgalmazzon vitamin készítményeket. Az Immun Produkt Kft, Ip vitamin családja, tökéletesen segédanyag mentes, organikus összetevőkkel. Nem található benne kitöltő, csomósodás gátló, színező stb segédanyag.

A C-vitamin aszkorbinsav különbség

A C-vitamin természetes formája sokkal jobban felszívódik a szervezetben, és népszerű kiegészítővé vált. Bioflavonoidokat, P-vitamint, K-faktort, J-faktort, P-faktort és tirozinázt, valamint aszkorbinsavat tartalmaz. A szervezet csak az aszkorbinsav komponenst fogja felvenni, még akkor is, ha a C komplexben más összetevők is vannak. Még jobb ha nem aszkorbin savat használunk hanem kálcium aszkorbátot, a gyomor és emésztő rendszer kímélő tulajdonságai miatt. Ha szintetikus C-vitamint szedünk, akkor szervezetünknek a saját kollagénszövetünkből kell kölcsönöznie más hiányzó összetevőket, hogy minden szükséges vitamint elő tudjon termelni. Ha nincs elegendő tárolókapacitás, akkor nem lesz előnye a szintetikus C-vitamin bevitelének, szemben a természetes C-vitaminnal, mint például az acerola cseresznye vagy a mangosztán, vagy a citrusfélék stb.

Az aszkorbinsav, más néven C-vitamin, az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára. Albert Szent-Györgyi a 20. század elején izolálta először, és ezzel teljesen természetes módon sikerült előállítani. Az aszkorbinsav két formában fordul elő: L-aszkorbinsavat (a természetes forma) és D-aszkorbinsavat (a szintetikus forma).

A C-vitamin, legyen szó L-aszkorbinsav vagy D-aszkorbinsav formáról, rendkívül fontos az egészségünk szempontjából. Több ezer étrend-kiegészítők és termék tartalmaz C-vitamint, amely az immunrendszer működését támogatja, hozzájárul a sejtek védelméhez és sok más pozitív hatása van.

Fontos tudni, hogy a C-vitamin mennyisége az étrendben is elérhető, például gyümölcsök és zöldségek formájában. Azonban egyes embereknek szükségük lehet kiegészítőkre, hogy biztosítsák a megfelelő mennyiségű C-vitamint. Minden esetben fontos az orvosi tanácsadás, különösen ha valaki nagy mennyiségű C-vitamin szedését tervezi, mivel a túlzott C-vitamin fogyasztás mellékhatásokhoz vezethet.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szintetikus és természetes vitaminok készítményeit?

Fontos tudni, hogyan lehet különbséget tenni a szintetikus és a természetes vitamin-kiegészítők között. A kiegészítők címkéjén számos különféle információ található, beleértve a napi ajánlott mennyiséget (NRV) és az összetevőket. Ezen összetevők között csak olyan általános kifejezéseket használunk, mint a vitamin vagy ásványi anyag, amelyek nem árulják el, hogy a termék mesterségesen vagy növényi kivonatokból készült-e. Az összetevők listájára hivatkozva láthatjuk, hogy valójában milyen anyagok kerültek termékünkbe. Ezt mindig érdemes bármilyen táplálékkiegészítő vásárlása előtt ellenőrizni, figyelni szervezetünk reakcióit, és nem bízni azokban a reklámokban, amelyek azt állítják, hogy egy bizonyos vitamin-kiegészítő mindenképpen jót tesz nekünk, mert így hirdetik!

Felmerül a kérdés: “Mi a megoldás?”

Természetesen a legjobb módja annak, hogy minden szükséges vitaminhoz jussunk, ha bennük gazdag ételeket fogyasztunk. Lehetünk felháborodva, hogy “természetesen”, de sajnos a mai gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint egykor. Ez igaz; ezért elengedhetetlen, hogy étrendünkbe természetes forrásból készült táplálék-kiegészítőket adjunk, hogy ezek a tápanyagok ne kerüljenek ki szervezetünkből, hanem tápanyagokkal látják el a sejteket. Ha ez az alternatíva továbbra sem lehetséges a számodra akkor ügyeljünk az összetevők listájára , ellenőrizzük az összetevőket, a mai digitális világban ez nem megoldhatatlan feladat. Csak egy példa, nézzük a B12 vitamint. Ha multivitamint választasz, a B12 vitamin végső aktív formája a metilkobalamin és az adenozilkonbalamin. Ha ezek nincsenek az összetevők között már nem is érdemes a terméket megvenni. Keressünk tudatosan vitamint. A szervezetünk és az immunrendszerünk meg fogja hálálni.