Miért az egyik legfontosabb ásványi anyag a jód?

Jód, egy ásványi anyag, amely természetesen megtalálható a föld talajában és az óceán vizekben. Sok sós víz és növényi alapú élelmiszer tartalmaz jódot, a legszélesebb körben jódozott sóban érhető el. A jód hatása nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Támogatja a hormontermelést és segíti a pajzsmirigy működését.

A jód hatása pajzsmirigy számára

A pajzsmirigy a nyak elején található. Segít szabályozni, hogy szervezete milyen gyorsan használja fel az oxigént, ami hatással van a pulzusára és az anyagcserére. A pajzsmirigy segít a hangulati ingadozások és más hormonális problémák szabályozásában is. A jód segíti a pajzsmirigy támogatásában, ami viszont támogatja az egészséges anyagcserét és a szívműködést.

A pajzsmirigy kis mennyiségű jódot vesz fel, így képes előállítani hormonjait. Az elégtelen jód pajzsmirigy alulműködést okoz, amelyet “alulműködésnek” vagy “rosszul működő pajzsmirigynek” neveznek. Tejtermékekből, sózott halból és sós tengeri ételekből nyerhetünk megfelelő jódot. Az ásványi anyag bizonyos növényekben természetesen előfordul, és jódozott sóval is adhatjuk az ételekhez. A jód segít megőrizni a pajzsmirigy általános egészségét, de a túl sok jód negatív hatással lehet a pajzsmirigy működésére is. Ezért ne szedjen jód-kiegészítőket orvos javaslat nélkül!

A jód fontos szerepet játszik az emberi szervezet számára. A megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, különösen a pajzsmirigy betegségek megelőzésében és kezelésében. Sok esetben a pajzsmirigy problémák kiváltó okai között szerepel a megfelelő mennyiségű jód hiánya. A lugol oldat egy hatékony módszer lehet a jód bevitelére az emberi szervezetbe.

Néhány golyva megszűntetésére is hatással van

A golyva – struma egy duzzadt pajzsmirigy. A pajzsmirigy megnövekedhet a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, vagy akár nem rákos csomók (ciszták) következtében.

A golyva gyakori előfordulása a jódhiányra adott közvetlen válaszként. Ez a golyva egyik leggyakrabban előforduló oka világszerte. Szerencsére az ilyen típusú golyva visszafordítható jódozott ételek vagy magas jód koncentrációjú étrend-kiegészítők használatával.

A pajzsmirigy túlműködésre

A radiojódot (Rio) gyakran használják a pajzsmirigy-túlműködés kezelésére, amely állapot, amikor a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel. Egyes esetekben szükség lehet radioaktív jód használatára, amely eltávolíthatja a felesleges pajzsmirigy sejteket a tünetek csökkentése érdekében. A radioaktív jód kezelés általában csak akkor javasolt, ha más gyógyszerekkel a megfelelő kezelés ellenére sem sikerült szabályozni a hypothyreosisot. Mint minden gyógyszer esetében, fontos, hogy a radioaktív jodid kezelés előnyeit és hátrányait beszélje meg egészségügyi szolgáltatóddal, mielőtt elkezded.

Neurodevelopmentális rendellenesség terhesség alatt

A gyermekek fejlődési késleltetésének és értelmi károsodásának kockázata megnő, ha anyukájuk jód hiányt tapasztal a terhesség alatt. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a csecsemőknek, akiknek olyan anyák születtek, akiknek terhességük alatt jódhiányuk volt, nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb az IQ-értéke és más kognitív késések.

Terhesség alatt napi 220 mcg jód bevitele javasolt. Összehasonlítva ezzel a 30 éves vagy idősebb felnőtteknek szóló ajánlással, a bevenni kívánt jód mennyisége 150 mcg. Javasoljuk, hogy beszéljen kezelőorvosával a terhesség és szoptatás alatti extra jód beviteléről. Szoptatás alatt napi 290 mcg jód bevitele javasolt. Ennek az az oka, hogy az általunk elfogyasztott táplálékból és az anya által szedett étrend-kiegészítőkből származó jód az anyatejbe kerül, és eljut a gyermekéhez. Ez az agy fejlődésének kulcsfontosságú időszaka, de mindenképpen kérdezd meg kezelőorvosodat, mielőtt bármilyen kiegészítést kezdenél!

A kognitív funkciók fejlesztésére

Szervezetünk jódot használ fel a hormonok termelésére, és a jódhiány egészségügyi problémákhoz vezethet. Ez különösen a terhes nőknél jelenthet problémát, mivel a terhesség alatt több jódot igényelnek. A hiányosság a gyermekek kognitív funkcióinak csökkenéséhez vezethet.

Víz fertőtlenítésére

A víz fertőtlenítésére jódozott sót használhat. Ez akkor hasznos, ha nincs hozzáférése ivóvízhez, vagy ha természeti katasztrófa történik. Keverje össze a két százalékos jódozott oldatot öt lépésben egy liter tiszta vízzel. Ha a víz zavaros, adjunk hozzá tíz cseppet literenként. Használhatja a jód tablettákat, de a protokollok minden gyártónál eltérőek. Bár a jód szerepet játszhat az ivóvíz fertőtlenítésében, az is aggodalomra ad okot, hogy növelheti az emberek teljes jódbevitelét, ami pozitív vagy negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. A teljes napi bevitel nem haladhatja meg a 2 mg-ot.

A barna algáról

A fukoxantin egy Japánból származó barna alga, más néven Laminaria. A Laminaria-kalponin gazdag fukoxantinban – a wakame-ban és a hijikiben található karotinoidban. Ezeket a hínártermékeket gyakran használják az ázsiai konyhában – például miso levesben vagy sushi tekercsben. A karotinoidok alapvető pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk színeit állítják elő. A béta-karotin, a lutein, a fukoxantin és a likopin mind különböző egészségügyi előnyökkel járnak.

Súlycsökkentő hatása: a fogyás támogatásában különösen hasznos az a tény, hogy a fenolszármazék hatékonyan segíti a zsírégetés további felgyorsítását a termogenezis és az anyagcsere folyamatok felgyorsítása révén. Ezért nagyobb mennyiségű szabad gyök keletkezik nagyobb mennyiségben. Emellett fokozza a szénhidrátok lebontását is a szervezetünkben, ezáltal csökkentve a bélből való felszívódását, és energiaforrásként használják fel őket, nem pedig testzsírként raktározzák őket. A jódon kívül még 60 nyomelemet is tartalmaz.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!