Miket érdemes fogyasztani Menopauza esetén?

A menopauza az az időpont egy nő életében, amikor megszűnik a rendszeres menstruáció. Ezt követően nem lehetséges a természetes úton való megtermékenyülés. A változókor egyik legjellemzőbb tünete a súlygyarapodás. Emellett jelentkezhet alvászavar, hüvelyszárazság, csontritkulás, hangulatingadozás, hőhullámok, csökkenő nemi vágy, illetve megnövekszik a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Tudatosabb étkezés Menopauza idején

A változókor idején és azt követően az egészség érdekében, valamint a súlygyarapodás elkerüléséért fontos a tudatos táplálkozás. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egészségesen kell táplálkozni. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljesen meg kell változtatni az étkezési szokásokat, azonban mindenképp érdemes felülvizsgálni a táplálkozási szokásokat és az elfogyasztott ételeket. A cukrot és fehér lisztet mindenképp érdemes kerülni és törekedni a kiegyensúlyozott étrendre, melyben megfelelő arányban megtalálhatók a húsok, egészséges zsiradékok, rostok, gyümölcsök és zöldségek. Érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek magas fitoösztrogén tartalommal rendelkeznek, például a bab, a barna rizs, a kékszőlő és a krumpli.

Hasznos táplálékkiegészítés

Az étkezés mellett érdemes olyan teákat és táplálékkiegészítő gyógynövényeket is fogyasztani, amelyek hozzájárulnak a menopauza kellemetlen tüneteinek elviseléséhez és az általános közérzetet is javítják.

Kisvirágú füzike

A kisvirágú füzike elsősorban hangulatjavító, vízhajtó és immunerősítő hatása miatt örvend nagy népszerűségnek. Mivel segít fenntartani a nők jó közérzetét a menopauza során, ezért célszerű fogyasztani, például tea formájában. Ráadásul a változó korral járó tünetek elviselésében is nagy segítséget nyújt.

Ginseng

A ginseng elsősorban a vitalitás elősegítésére és a férfi potencia növelésére alkalmas, de ettől függetlenül nőknek is érdemes fogyasztani, ugyanis fitoösztrogént tartalmaz, ezért segíti a hormonpótlást a menopauza során. Ezenkívül a fizikai és a szellemi aktivitás megőrzésében is nagy szerepe van.

Sivatagi datolya

A sivatagi datolya a diosgenin tartalma miatt igazán hasznos. A diosgenin a datolya gyümölcsből nyert növényi szaponin. A diosgenin olyan vegyület, amely számos hormon prekurzora. A biokémiai folyamatok során jelentős szerepű végtermékké alakul.