Mikortól és milyen terhesvitaminokat érdemes szedni?

Kismamák számára a terhes vitamin kiválasztás a terhesség alkalmával kulcskérdés. A kismamák legfőképp a magzat védelme érdekében döntenek amellett, hogy valamilyen vitamint szeretnének szedni a terhesség ideje alatt, hogy a magzat minden számára fontos vitaminhoz hozzájuthasson. A terhességi vitamin, vagy más néven magzatvédő vitamin nem csak a magzat egészségéhez járul hozzá – de egyben segíti az egészséges túlterheltséget is.

Melyek a legfontosabb terhesvitaminok?

A terhességi vitaminok kiválasztásakor a legfontosabb tényező a folsav. Ezért fontos, hogy a terhesség első szakaszában olyan vitamint válasszunk, amely a lehető legtöbb folsavat tartalmazza. Vannak esetek, amikor az anyáknál nem hasznosul elegendő folsav az általuk szedett vitaminból; így előnyös lehet a folát tartalmú készítményt választani, amit a szervezet bármikor felhasználhat.

Nagy különbségek híján a többi összetevő teljesen normális egy átlagos multivitaminhoz. A leggyakoribb vitaminok az A-, B-, C- és D-vitaminok, amelyek mindennapi életünk részét képezik. Az A-vitamin a növekedésben, míg a B-vitamin a vérképzésben játszik fontos szerepet. A jól ismert C-vitamin támogatja a sejtek egészségét és fenntartja a csontok szilárdságát, míg a D-vitamin elősegíti az erős csontok felépítését.

Mikor érdemes tehát elkezdeni ezek szedését?

Ha teherbe esésen gondolkozol, valószínűleg hallottál már a születés előtti vitaminok fontosságáról. Könnyű azt feltételezni, hogy erre csak a fogantatás után lesz szükség, de valójában nem ez a helyzet. Fontos, hogy néhány héttel a fogantatás előtt kezdd el szedni, hogy szervezetednek elegendő ideje legyen az egészséges terhesség biztosításához és a szükséges összes tápanyag felszívódásához.

Miért van ezekre szükség?

A terhesség alatt a magzat folyamatosan felszívja a szervezetből a szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Előfordulhat anyánál vitaminhiány, ilyenkor a pótlás szükséges a gyermek fejlődési rendellenességeinek megelőzése érdekében.

A nyitott gerinc állapota magzati fejlődési rendellenesség, melynek megelőzésében kiemelkedő szerepe van a megfelelő folsav bevitelnek.

Foláthiányos nők esetében nagyobb a kockázata annak, hogy alacsony súlyú, illetve koraszülött gyermeket hoznak a világra, sokszor velőcsőzáródási rendellenességgel. A fogantatás előtt is tanácsos odafigyelni az étkezésre, minél több folsavban gazdag élelmiszert, babot, borsót, lencsét, spenótot, brokkolit, paradicsomlevet, narancsot fogyasztani.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!