Milyen szemerősítő vitamin a legfontosabb?

Szemünk összetett szerv, amelynek megfelelő működéséhez különféle szemerősítő vitamin és tápanyag hozzájárul. Vitamin a szemnek fontos, mert bizonyos vitamin hiánya szemmel kapcsolatos problémákhoz vezethetnek, beleértve a makula degenerációt, a zöldhályogot és a szürkehályogot.

Az A-vitamin, mint zöldhályog vitamin

Az A-vitamin kulcsszerepet játszik abban, hogy szemünk kívülről is egészséges legyen. Egyik összetevője a rodopszin fehérje, amely megőrzi szemlencsénk egészségét, és segít gyenge fényben is látni. A hiány xeroftalmiát eredményez, amely állapot éjszakai vaksághoz vagy akár átmeneti vaksághoz is vezethet. Szervezetünk nem tud A-vitamint előállítani, ezért olyan élelmiszerekből kell bevinnünk, mint a csemegekukorica, brokkoli és spenót.

Az E-vitamin, mint szem vitamin

Az E-vitamin egy olyan vitamin szemre, amely segít megvédeni sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól. Egyes kutatások összefüggésbe hozták az E-vitamin magas szintjét a szürkehályog kialakulásának alacsonyabb kockázatával, bár több tanulmányra van szükség ennek az összefüggésnek a megerősítéséhez.

A C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, nélkülözhetetlen a kollagén termelődéséhez, amely fontos szerepet játszik a bőr szerkezetében és megjelenésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik több C-vitamint fogyasztanak, kisebb valószínűséggel alakul ki időskori makuladegeneráció, különösen ataxiás telangiectasia és a retina artériás kanyargóssága – mindkettő rendellenes véredényképződéssel jár a retina közelében. A legtöbb C-vitamint a citrusfélék tartalmazzák, de nagy mennyiségben a brokkoli és a petrezselyem is.

A B6-, B9- és B12-vitamin

Ez a három B-vitamin különösen fontos a szem egészsége szempontjából, különösen azért, mert csökkentik szervezetünkben a károsító, homocisztein nevű fehérje szintjét. A magas homociszteinszint károsíthatja az ereket és vérrögképződést okozhat, ami növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Egy tanulmányban azoknál a nőknél, akik napi 1000 mikrogramm B12-vitamint, valamint 800 mikrogramm folsavat és 400 mikrogramm B6-vitamint szedtek, 34 százalékkal csökkent az AMD kockázata.

A Riboflavin (B2-vitamin)

A B2-vitamin a riboflavin másik neve. Erős antioxidáns, segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben. Segít megelőzni a makuladegenerációt, amely gyakran a B2-vitamin hiánya miatt alakul ki. Egy tanulmány szerint napi 1,6-22,2 mg mennyiségben 50%-kal csökkentheti a makuladegeneráció esélyét. Ezt a vitamint a tejben, a joghurtban, a húsban és a dúsított gabonákban, például a kenyérben vagy a gabonapelyhekben találjuk.

A Niacin (B3-vitamin)

A Niacin szervezetünk egyik legfontosabb funkciója, segít energiává alakítani a táplálékot. Az új tanulmányok azt mutatják, hogy a Niacin megakadályozza a zöldhályog (glaukóma) kialakulását. Óvatosnak kell lennünk ezzel a vitaminnal, mert nagy mennyiségben valóban glaukómát, valamint a homogeness növekedését és az érgyulladást okozhatják.

A Lutein és Zeaxantin

Ez a két anyag természetes karotinoid, jelentősen csökkentve az időskori makuladegeneráció, közismert nevén AMD kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozás, amely sok leveles zöldet, sárga és narancssárga gyümölcsöt és főtt petrezselymet tartalmaz, lehetővé teszi, hogy ezeket a vegyületeket nagy mennyiségben fogyaszthassa.

Az Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Számos tanulmány kimutatta, hogy segíthetnek megvédeni a szemet az életkorral összefüggő betegségektől, például a makuladegenerációtól és a diabéteszes retinopátiától. Ezenkívül segítenek fenntartani az egészséges könnyfilmet, és védenek a száraz szem szindróma ellen – ez az állapot fokozatosan járványszerűvé válik az Egyesült Államokban. Az omega-3 zsírok olyan halakban találhatók, mint a lazac, a vadon fogott alaszkai tőkehalmájolaj és a chia mag, valamint az olyan olajok, mint a lenmagolaj és az olívaolaj.

A Tiamin (B1-vitamin)

A Tiamin fontos tápanyag az étrendben. Segíti a szervezetet az élelmiszerek feldolgozásában, hogy energiát nyerjen, és fenntartja az idegrendszer, a szív és a vesék megfelelő működését.

A magas szemnyomás vagy glaukóma az egyik leggyakoribb szemészeti probléma, amely az idősebb korosztályt érinti, de más korosztályokat is érinthet. A glaukóma esetén a szemben a belső nyomás megnő, ami hosszú távon károsíthatja a látóideget és a látás elvesztéséhez vezethet.

Az asztaxantin és lutein nevű antioxidánsok, amelyek az étrend-kiegészítőkben találhatók, fontos szerepet játszhatnak a szem egészségének megőrzésében. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak a szem nyomásának szabályozásához és a szem védelméhez a káros UV-sugarak ellen.

Az ásványi anyagok is fontosak lehetnek a szem egészségéhez. Például a cink és a réz részt vesznek a szemmel kapcsolatos enzimek működésében, és szerepet játszhatnak a szem egészségének fenntartásában.

Fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítőkkel való megfelelő kiegészítés mellett továbbra is fontos az egészséges életmód fenntartása. Például a dohányzás kerülése, a rendszeres szemvizsgálatok, valamint a szemcsepp alkalmazása, amit szemorvos ír fel, fontos lépések lehetnek a szem egészségének megőrzésében.

A glaukóma járó betegség, ami azt jelenti, hogy sok esetben hosszú időn keresztül tünetmentes lehet. Ezért is fontos rendszeres szemorvosi ellenőrzéseken részt venni, hogy időben észlelhessük a problémát, és szükség esetén kezelhessük azt.

Összességében a magas szemnyomás vagy glaukóma esetén az étrend-kiegészítők, például az asztaxantin és lutein tartalmú termékek, valamint az ásványi anyagok hasznosak lehetnek, de ezek nem helyettesítik a szakorvosi ellátást és a szemészeti kezelést. Szükség van a szemorvos ajánlásaira és ellenőrzéseire is a szem egészségének megőrzése érdekében.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!