Milyen szemerősítő vitaminok léteznek?

Szemünk összetett szerv, amelynek megfelelő működéséhez különféle vitaminokra és tápanyagokra van szükség. Fontos gondoskodni ezekről a vitaminokról, mert bizonyos szintek szemmel kapcsolatos problémákhoz vezethetnek, beleértve a makuladegenerációt, a zöldhályogot és a szürkehályogot.

Az A-vitamin

Az A-vitamin kulcsszerepet játszik abban, hogy szemünk kívülről is egészséges legyen. Egyik összetevője a rodopszin fehérje, amely megőrzi szemlencsénk egészségét, és segít gyenge fényben is látni. A hiány xeroftalmiát eredményez, amely állapot éjszakai vaksághoz vagy akár átmeneti vaksághoz is vezethet. Szervezetünk nem tud A-vitamint előállítani, ezért olyan élelmiszerekből kell bevinnünk, mint a csemegekukorica, brokkoli és spenót.

Az E-vitamin

Az E-vitamin egy olyan vitamin szemre, amely segít megvédeni sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól. Egyes kutatások összefüggésbe hozták az E-vitamin magas szintjét a szürkehályog kialakulásának alacsonyabb kockázatával, bár több tanulmányra van szükség ennek az összefüggésnek a megerősítéséhez.

A C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, nélkülözhetetlen a kollagén termelődéséhez, amely fontos szerepet játszik a bőr szerkezetében és megjelenésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik több C-vitamint fogyasztanak, kisebb valószínűséggel alakul ki időskori makuladegeneráció, különösen ataxiás telangiectasia és a retina artériás kanyargóssága – mindkettő rendellenes véredényképződéssel jár a retina közelében. A legtöbb C-vitamint a citrusfélék tartalmazzák, de nagy mennyiségben a brokkoli és a petrezselyem is.

A B6-, B9- és B12-vitamin

Ez a három B-vitamin különösen fontos a szem egészsége szempontjából, különösen azért, mert csökkentik szervezetünkben a károsító, homocisztein nevű fehérje szintjét. A magas homociszteinszint károsíthatja az ereket és vérrögképződést okozhat, ami növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Egy tanulmányban azoknál a nőknél, akik napi 1000 mikrogramm B12-vitamint, valamint 800 mikrogramm folsavat és 400 mikrogramm B6-vitamint szedtek, 34 százalékkal csökkent az AMD kockázata.

A Riboflavin (B2-vitamin)

A B2-vitamin a riboflavin másik neve. Erős antioxidáns, segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben. Segít megelőzni a makuladegenerációt, amely gyakran a B2-vitamin hiánya miatt alakul ki. Egy tanulmány szerint napi 1,6-22,2 mg mennyiségben 50%-kal csökkentheti a makuladegeneráció esélyét. Ezt a vitamint a tejben, a joghurtban, a húsban és a dúsított gabonákban, például a kenyérben vagy a gabonapelyhekben találjuk.

A Niacin (B3-vitamin)

A Niacin szervezetünk egyik legfontosabb funkciója, segít energiává alakítani a táplálékot. Az új tanulmányok azt mutatják, hogy a Niacin megakadályozza a zöldhályog (glaukóma) kialakulását. Óvatosnak kell lennünk ezzel a vitaminnal, mert nagy mennyiségben valóban glaukómát, valamint a homogeness növekedését és az érgyulladást okozhatják.

A Lutein és Zeaxantin

Ez a két anyag természetes karotinoid, jelentősen csökkentve az időskori makuladegeneráció, közismert nevén AMD kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozás, amely sok leveles zöldet, sárga és narancssárga gyümölcsöt és főtt petrezselymet tartalmaz, lehetővé teszi, hogy ezeket a vegyületeket nagy mennyiségben fogyaszthassa.

Az Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Számos tanulmány kimutatta, hogy segíthetnek megvédeni a szemet az életkorral összefüggő betegségektől, például a makuladegenerációtól és a diabéteszes retinopátiától. Ezenkívül segítenek fenntartani az egészséges könnyfilmet, és védenek a száraz szem szindróma ellen – ez az állapot fokozatosan járványszerűvé válik az Egyesült Államokban. Az omega-3 zsírok olyan halakban találhatók, mint a lazac, a vadon fogott alaszkai tőkehalmájolaj és a chia mag, valamint az olyan olajok, mint a lenmagolaj és az olívaolaj.

A Tiamin (B1-vitamin)

A Tiamin fontos tápanyag az étrendben. Segíti a szervezetet az élelmiszerek feldolgozásában, hogy energiát nyerjen, és fenntartja az idegrendszer, a szív és a vesék megfelelő működését.