Mire jó a vadgesztenye mag?

A vadgesztenye a Balkán-félszigeten őshonos fa. Kivonatának erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, javítja a vér áramlását az erekben, erős antioxidánsokat tartalmaz, gazdag flavonoid vegyületekben. A vadgesztenye kivonat fő aktív összetevője az eszcin (aescin), amit számos egészségügyi előnye miatt többször vizsgáltak már.

Többféle betegség kezelése során nyújthat segítséget számunka a vadgesztenye kivonat.

De melyik része is használható fel?

Egy orvosilag valóban bőkezű növényről beszélhetünk a vadgesztenye esetében, hiszen nem csak a magjából, de a kérgéből és leveléből is kivonható olyan hatóanyag, amelyekből különböző felhasználású termékeket lehet készíteni. Cikkünk bemutatja, hogy a vadgesztenye különböző részeit hogyan hasznosítjuk:

Magja

Az egyik legfontosabb hatóanyag, amelyet a vadgesztenyéből nyerünk ki, az a magjában található eszcin. Az eszcin érszűkítő hatással bír, így érrendszeri problémák kezelésére kiválóan alkalmazható. A felhasználása érdekében összekeverik egyéb növényekkel, például szilvalevelű bangitával, kanadai aranygyökérrel, és nagylevelű csodamogyoróval.

Hatásai:

Enyhíti a krónikus vénás elégtelenség tüneteit:

Amely olyan egészségügyi állapot a krónikus vénás elégtelenség, amelyet a lábak vénáinak rossz vér áramlása jellemez.

A vadgesztenye kivonat kezelheti a visszérbetegségeket fájdalmát, duzzanatát.

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy az eszcin tartalmú helyi kenőcs alkalmazása csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot traumák, műtétek és sportsérülések után.

A vadgesztenye kivonat enyhíti az aranyeret.

Valamint a vadgesztenyében található hatóanyagokról az is megállapításra került, hogy antioxidáns hatásúak, azaz olyan vegyületek, amelyek segítenek megakadályozni a szabadgyökök által okozott sejtkárosodást

Adagolás

A vadgesztenye megtalálható az üzletekben és az interneten kapszulák, tabletták, folyékony cseppek, illóolajok és krémek formájában.

A vadgesztenye kivonat jellemzően 16–20% eszcint tartalmaz. A legtöbb vizsgálatban az alkalmazott dózis napi 100–150 mg eszcin. Ennélfogva a nagyobb dózisok lehetséges toxikus hatása nem ismert. Ezért a legjobb, ha betartja a javasolt adagolási utasításokat. Ez napi 2-3 tablettát vagy kapszulát jelent. A folyékony kiegészítőkre vonatkozóan nincs szabványosított ajánlás. További adagolási információk általában a kiegészítő palackokon állnak rendelkezésre.