A vadgesztenye felhasználása

A vadgesztenye a Balkán-félszigeten őshonos fa. Kivonatának erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, javítja a vér áramlását az erekben, erős antioxidánsokat tartalmaz, gazdag flavonoid vegyületekben. A vadgesztenye kivonat fő aktív összetevője az eszcin (aescin), amit számos egészségügyi előnye miatt többször vizsgáltak már.

Többféle betegség kezelése során nyújthat segítséget számunka a vadgesztenye kivonat.

Vadgesztenye felhasználása

Egy orvosilag valóban bőkezű növényről beszélhetünk a vadgesztenye esetében, hiszen nem csak a magjából, de a kérgéből és leveléből is kivonható olyan hatóanyag, amelyekből különböző felhasználású termékeket lehet készíteni. Cikkünk bemutatja, hogy a vadgesztenye különböző részeit hogyan hasznosítjuk:

Magja

Az egyik legfontosabb hatóanyag, amelyet a vadgesztenyéből nyerünk ki, az a magjában található eszcin. Az eszcin érszűkítő hatással bír, így érrendszeri problémák kezelésére kiválóan alkalmazható. A felhasználása érdekében összekeverik egyéb növényekkel, például szilvalevelű bangitával, kanadai aranygyökérrel, és nagylevelű csodamogyoróval.

Hatásai:

Enyhíti a krónikus vénás elégtelenség tüneteit:

Amely olyan egészségügyi állapot a krónikus vénás elégtelenség, amelyet a lábak vénáinak rossz vér áramlása jellemez.

A vadgesztenye kivonat kezelheti a visszérbetegségeket fájdalmát, duzzanatát.

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy az eszcin tartalmú helyi kenőcs alkalmazása csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot traumák, műtétek és sportsérülések után.

A vadgesztenye kivonat enyhíti az aranyeret.

Valamint a vadgesztenyében található hatóanyagokról az is megállapításra került, hogy antioxidáns hatásúak, azaz olyan vegyületek, amelyek segítenek megakadályozni a szabadgyökök által okozott sejtkárosodást

A közönséges vadgesztenye terméséből és fa kérgéből nyert humarin nevű vegyületek számos területen hasznosak lehetnek az egészség és a kozmetikaipar területén. A vadgesztenye leveleiben található hatóanyagok például aranyér elleni ülőfürdők készítéséhez hasznosak lehetnek.

A vadgesztenye terméséből készült kivonatot, azaz a belső fehér részt aprítsd fel, majd töltsd bele egy csavaros üvegbe. Ezt a készítményt minimum 70 százalékos alkohollal kell távolítani, majd hagyni kell három hétig állni. Ezzel az eljárással nyert humarin nevű vegyületeket hasznosítják.

Az ízületi gyulladások és a reumás fájdalmak kezelésére is alkalmazhatják a vadgesztenye hatóanyagait, különösen más növények hatóanyagaival társítva. Ezenkívül a kozmetikai iparban is értékesítik ezeket a vegyületeket, mivel segíthetnek fényvédő krémek és napolajak előállításában.

Érdemes megemlíteni, hogy a vadgesztenye porrá őrölve hagyományosan hasmenés megszüntetésére is alkalmazták. Ezen túlmenően a visszérgyulladás, visszeres lábszárfekély, aranyér, bántalmak, cerebrális műtétek utáni ödémák, illetve egyéb mozgásszervi betegségek kezelésében is használható.

Fontos azonban, hogy bármilyen természetes vagy gyógynövény alapú kezelés előtt konzultáljunk orvossal vagy szakértővel, különösen ha már más gyógyszereket szedünk, mivel az interakciók lehetnek.

Adagolás

A vadgesztenye megtalálható az üzletekben és az interneten kapszulák, tabletták, folyékony cseppek, illóolajok és krémek formájában.

A vadgesztenye kivonat jellemzően 16–20% eszcint tartalmaz. A legtöbb vizsgálatban az alkalmazott dózis napi 100–150 mg eszcin. Ennélfogva a nagyobb dózisok lehetséges toxikus hatása nem ismert. Ezért a legjobb, ha betartja a javasolt adagolási utasításokat. Ez napi 2-3 tablettát vagy kapszulát jelent. A folyékony kiegészítőkre vonatkozóan nincs szabványosított ajánlás. További adagolási információk általában a kiegészítő palackokon állnak rendelkezésre.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!