Multivitaminok vs. ásványi anyagok: ásványi anyag komplex

Mi a különbség az ásványi anyagok és a nyomelemek között?

Az ásványi anyagok és a tápanyagok közötti fő különbség az egyes anyagok mennyisége a szervezetben. A szervezetben jelentős mennyiségű ásványi anyag található: nátrium, kalcium, magnézium, foszfor és kálium. Szükségesek a megfelelő emésztéshez, a vitaminok, enzimek és hormonok felszívódásához és anyagcseréhez; részt vesznek a sejt képzésben és -működésben; hozzájárulnak a bőr és a csontok szilárdságához és rugalmasságához. Az ásványi anyagok a csontmátrix alapvető részei, amelyek más ásványi anyagokkal, például szilícium-dioxiddal vagy hidroxiapatittal (kalcium-foszfáttal) találhatók. Ezeket az ásványi anyagokat az emberi szervezet önmagában nem tudja előállítani, ezért táplálékból és vízből is be kell szereznünk őket. Az ásványianyag-kiegészítők és a vitamin-kiegészítők közötti fő különbség az, hogy az ásványi anyagok nem oldódnak jól vízben, míg a vitaminok nagyon jól oldódnak vízben. Szervezetünk a felesleges ásványi anyagokat is gond nélkül üríti ki, míg, ha túl sok vitamint veszünk be, akkor a szervezetünk egyszerűen kiüríti a felesleges vitaminokat vizelettel vagy széklettel.

Ásványi anyag komplex

A legfontosabb ásványi anyag komplex és nyomelemek a kalcium és a magnézium. A kalcium és a magnézium számos anyagcsere útban alapvető szerepet játszik, beleértve az izom összehúzódást, a szív- és érrendszert és az idegimpulzus-átvitelt. Hiányuk görcsökhöz, izom görcsökhöz vagy izomrángásokhoz, szabálytalan szívverés hez vagy ritmuszavarokhoz, szívverés hiányához vezethet. A magnézium emellett fontos szerepet játszik a szervezet vízháztartásának szabályozásában, és támogatja az egészséges immunrendszert. Az Észak-Amerikában élő emberek átlagosan napi 600 mg kalciumot fogyasztanak, míg az európai országokban ez az arány 420 mg/nap. Sokan túl kevés nátrium-kloridtól (sótól) szenvednek, mert túl sok alacsony nátriumtartalmú ásványvizet isznak, ahelyett, hogy sószükségletüket olyan szokásos, nátrium-kloridban gazdag élelmiszerekkel elégítenék ki, mint a hagyományos konyhasó. Fontos, hogy fogyasszuk ilyen tartalmú ételeket és étrend-kiegészítőket.

Nátrium

Az elfogyasztott ételből a nátrium gyakorlatilag a sótartalmával megoldott, legfeljebb napi 5 g sóbevitel elegendő. Itt a problémát valójában a túl sok só fogyasztása okozza, nem pedig több étel fogyasztása, amely sózva vagy iparilag feldolgozva, hogy lényegesen magasabb nátrium szintet tartalmazzon szervezetünkben. Ez magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

Kálium

A kálium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben, különösen az idegrendszer, az izmok, a szív és a vérkeringés számára. Káliumhiány esetén részt vesz a szervek normális működésének kiváltásában és fenntartásában. Emellett számos betegség, pl. trombózis, vesekő és magas vérnyomás megelőzhető helyes táplálkozási terápiával.

Szelén

A szelén leginkább a májban, a vesében, az epeutakban és a hasnyálmirigyben található, de a hajban és a körmökben is. Kulcsfontosságú funkciókat lát el a pajzsmirigy működésében, és fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. A szelén az E-vitaminnal együtt működik a normál szívműködés fenntartásában és az érelmeszesedés megelőzésében. A szelén erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hogy leküzdje az egészséges szöveteket károsító szabad gyököket.

Jód

A Jód fontos hormon a pajzsmirigyhormonok termelésében, amelyek a pajzsmirigy működéséért felelősek. Forrás: az óceánban úszó halak, ivóvíz jóddal, jódozott só, tej, spenót. A terhesség alatt fontos a pajzsmirigy monitorozása, mert az alacsony hormonszint károsítja a magzatot.

Vas

A szervezetnek több vasra van szüksége, ahogy öregszik. A vas egy ásványi anyag, amely oxigént szállít a tüdőjéből a test más szerveibe és szöveteibe. A vashiány (amely minden 6. 50 év körüli nőt érint) sápadt bőrt, fáradtságot és gyenge koncentrációt okozhat, ezért fontos, hogy elegendő vasat kapjunk. Több vasat szív fel állati forrásokból, például húsból vagy halból, mint növényi forrásokból, például zöldségekből, hüvelyesekből és gabonákból.

Fluor

A fluor egy ásványi anyag, amely csontjaink és fogaink erősségének megőrzéséért felelős. Jó fluorforrás a fluort tartalmazó víz, fogkrém és néhány élelmiszer, például spenót, cékla, kukorica és hal. A fluorid bevitele nő a terhesség alatt és olyan időszakokban, amikor gyermekeknél fogszuvasodás van.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!