Nyugtató gyógynövények

A huszonegyedik századnak mondhatni velejárója a rohanó életmód és az azzal járó rengeteg stressz. Sok esetben a stresszt gyógyszeresen kezelik, ami súlyos esetben érthető, azonban enyhébb esetben érdemes egyéb alternatíva után nézni, például gyógynövényeket alkalmazni.

Hasznos nyugtató gyógynövények

A stressz bizonyos pontig jó, sőt hasznos, azonban egy bizonyos ponton túl kóros állapothoz vezet és szorongásos, depressziós tünetek jelentkezhetnek. Ha nem szeretnénk kemikáliákat szedni a probléma megoldására, akkor célszerű meditálni, olvasni, relaxálni, kirándulni, tehát pihentető tevékenységeket végezni. Ezenkívül a gyógynövényeket is célszerű alkalmazni, például tea formájában.

Levendula

A levendulát egykor főként molyirtóként használták, azonban ma már inkább természetes nyugtatóként kerül alkalmazásra. Illóolajként is használható, de szárított virágából akár teát is lehet készíteni. A levendula kiválóan csökkenti a vérnyomást, enyhíti a feszültséget és fejfájás esetén is segít. A még hatékonyabb nyugtató hatás érdekében érdemes a fürdővízbe is csepegtetni pár csepp levendula olajat.

Citromfű

A citromfű amellett, hogy kiválóan alkalmas a stressz csökkentésére, még finom is, így élvezeti cikként is lehet rá tekinteni. A citromfű íze és illata egyaránt nyugtató hatású. Görcsoldóként az idegeskedés miatt kialakuló gyomorgörcsre is jó választás. A citromfű egyik legnagyobb előnye, hogy az idegrendszert természetes módon erősíti.

Rhodiola

A rhodiola egy hasznos gyógynövény, melynek hatóanyagai a növény gyökerében koncentrálódnak. Több, mint száznegyven hatóanyag található meg itt. Alkalmazásával többek közt energiát ad, kezelheti a depressziót, javítja az agyműködést, öregedésgátló és a fáradtsággal is fel lehet venni a harcot! Ezenkívül kutatások szerint rendezi a menstruációs ciklust, javítja a libidót, segít a cukorbetegség szabályozásában, növeli a fogamzóképességet és állítólag rákellenes hatása is van.

Orbáncfű

Nagyon sok idegnyugtató készítmény egyik fő összetevője az orbáncfű, mely az egész testet képes ellazítani és a stresszt is képes csökkenteni. Hatása csak több hét alkalmazás után jelentkezik, ezért türelmesnek kell lenni.

A gyógynövények alkalmazása kapcsán érdemes előzetesen tájékozódni, hiszen vannak gyógynövények, melyeket csak időszakosan, kúraszerűen lehet fogyasztani.

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!