Valóban hatásos vitaminok és tápanyagok a haj, bőr és köröm egészsége érdekében

Manapság rengeteg olyan vitamin készítményt és táplálékkiegészítőt lehet kapni, melyek a ragyogó, egészséges haj, körmök és bőr ígéretével kecsegtetnek. Annak érdekében, hogy a haj, bőr, köröm vitamin készítmény valóban hatásos legyen, nagyon fontos, hogy tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szépség megőrzése érdekében.

A haj egészsége

A haj szépségéhez és egészségéhez két vitamin igazán fontos, melyek a D-vitamin, valamint a biotin, vagyis más néven a B-7 vitamin. A D-vitamin hiány egyik nyilvánvaló jele, amikor a haj töredezetté válik és hullani kezd. Ez különösen a tél végén jellemző, ugyanis a lakosság jelentős része D-vitamin hiányos állapotba kerül tél végére, ami a napfényes órák csökkenésének és a minimális szabadban való tartózkodásnak az eredménye.

A biotin, azaz B7-vitamin szépségvitamin néven is ismert, ugyanis a haj és a körmök egészségéhez és szépségéhez egyaránt hozzájárul. A biotin mellé javasolt cinket is fogyasztani, mely hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez, segít megelőzni az oxidatív stressz okozta károsodást, valamint a megfelelő immunitást és a sejtek anyagcseréjét is támogatja.

A köröm egészsége

A köröm egészségének megőrzése érdekében olyan vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség, mint a cink, folsav, biotin, réz, vas, kálium, szelén, kalcium, kén és a B-vitamin. Az olyan fontos aminosavakról sem szabad elfeledkezni, mint a keratin és a kollagén, melyek nem csupán a köröm, hanem a haj legfőbb strukturális fehérje összetevői.

Abban az esetben, ha a köröm töredezetté válik, akkor nagy valószínűséggel kálium, cink és D-vitamin hiány áll fenn. A köröm melletti bőr felszakadásának pedig a nem kellő mennyiségű B-vitamin bevitel az oka.

A bőr egészsége

A bőr számára a C-vitamin elengedhetetlen fontosságú, ugyanis nagy szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagénnek köszönhetően a bőr feszessé válik, ezenkívül az izmok és az ízületek számára is fontos, hiszen erősebbé teszi őket.

A másik fontos tápanyag az E-vitamin, amely a C-vitaminhoz hasonló módon antioxidáns hatású. Mindkettő segít a sejtkárosodás megakadályozásában.

Nem csak a szépség, hanem az egészség megőrzése érdekében is nagyon fontos a változatos, tápanyagokban gazdag étkezés. Természetesen a táplálékkiegészítő multivitaminok fogyasztása is hasznos, hiszen pusztán étkezés által nem lehet mindent pótolni a szervezetben. Ettől függetlenül az egészséges életmód szerepét sem szabad lebecsülni!

Próbáld ki most táplálékkiegészítőinket!